Русия: Милонов иска законът против „гей пропагандата“ да се прилага и спрямо чужденците на Олимпиадата

Русия: Милонов иска законът против „гей пропагандата“ да се прилага и спрямо чужденците на Олимпиадата

Депутатът в Законодателното събрание на Санкт Петербург Виталий Милонов от партия Единна Русия призовава правителството да не прилага избирателно на Зимните олимпийски игри в Сочи закона против „гей пропагандата”, на който той е един от авторите, съобщи руската редакция на BBC на 29 юли.

Освен глоба, въпросният закон предвижда за чуждестранните граждани и възможност за арест до 15 денонощия преди депортирането им от страната.

Международният олимпийски комитет заяви пред журналисти на 26 януари, че руското правителство е дало уверенията си за безопасността на всички спортисти и зрители на Олимпиадата независимо от тяхната сексуална ориентация.

„Не съм чул коментара на правителството на Руската Федерация, но знам, че то действа в съответствие с руските закони. И ако законът вече е бил приет от Федералното събрание и подписан от президента на страната, правителството няма право да го отмени. То няма такива правомощия”, каза Милонов в интервю за „Интерфакс”.

„Нашият закон в никакъв случай не засяга обикновения живот на възрастните. Ако гостите на Олимпиадата пристигат тук и вместо да се занимават с Олимпийските игри и спорта, по някакъв начин налагат своите убеждения на децата, аз не мисля, че трябва да се прави такова изключение за тях. Защото у нас законодателство така или иначе действа на цялата територия на Руската Федерация”, заяви той в друго интервю за радио „Ехото на Москва”.

„Ако бягаш добре, това не означава, че можеш да развращаваш децата”, допълни той.

На напомнянето на кореспондента на „Ехото на Москва”, че има известни фигуристи, които не крият хомосексуалността си, Милонов отговори:

„Знаете ли, мога да ви кажа, че най-доброто фигурно пързаляне е съветската школа по фигурно пързаляне. У нас всички бяха съвсем традиционни хора — аз лично познавам много олимпийски шампиони. Нещо повече, практически съм израснал в тези семейства. И мога да кажа, че това не е така. Съвсем нормални хора, интересни, традиционни хора с големи семейства”.

Виталий Милонов е и авторът на местния закон против „гей пропагандата” в Санкт Петербург. Законът забранява всяко позитивно публично говорене за хомосексуалността, под претекст, че това е опасно за децата. Законът манипулативно дефинира тази публична реч като „гей пропаганда”.

Миналата седмица четирима холандски граждани бяха арестувани в руския град Мурманск по подозрение в „пропаганда на хомосексуалност сред непълнолетни”, докато снимаха документален филм за живота на руската ЛГБТ общност по време на правозащитен семинар. След това бяха освободени от това обвинение, но бяха глобени, защото според властите заявената цел на посещението им в Русия „културни връзки” не отговаряла на истината, и им беше наложена забрана за влизане в страната за три години.

Понастоящем тече подписка, с която американски граждани искат от президента Обама да нареди поставянето на Милонов и колежката му парламентаристка Елена Мизулина в черния визов списък, което де факто ще ги лиши от възможност да посещават САЩ.

Политическата си кариера Милонов започва още в началото на 90-те, когато е член на Християн-демократическият съюз на Русия. По това време е и отдаден баптист. През 1998 г. се обръща към православието. През 2006 г. администрация на местното самоуправление в Санкт Петербург, а след това и Православният Свято-Тихоновски хуманитарен университет. Като член на енорийския съвет към московската митрополия редовно участва в богослужения. На няколко пъти е забелязван да носи тениска с православно-екстремисткия лозунг „Православие или смърт”, чиято история е свързана с категоричното нежелание на редица атонски монаси да се съгласят или подкрепят икуменическото движение за сближаване на православната и римо-католическата църкви.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.