Русия ще арестува открити гей туристи

Русия ще арестува открити гей туристи

Планирали ли сте пътуване до Русия тази година? Ако да, помислете отново. Приетият по-рано тази година анти-гей закон, който де факто инкриминира хомосексуалността, може да се окаже решаващ фактор при избора ви на туристическа дестинация.

В поредна проява на тоталитарния маниер на управление на оглавяваната от Владимир Путин партия „Единна Русия” по-рано тази година бе приет анти-демократичния и анти-гей закон, който санкционира публичното слово, засягащо хомосексуалната ориентация по позитивен начин, като административно нарушение. Нарушението е дефинирано в закона като „пропаганда на хомосексуалност”.

Поведенията, които могат да бъдат подведени под тази правна квалификация са много — от публично говорене за хомосексуалността в позитивна светлина, до държането за ръце на улицата от лица от един и същ пол, както и излагането на показ на флага на гей-равноправието. Наскоро Елтън Джон имаше концерт в Русия и срещу него бяха подадени жалби за „гей пропаганда” заради… сценичното му облекло.

Според Гласът на Русия всяка публична интимност на гей двойка може да доведе до „погрешното разбиране, че хетеросексуалните и хомосексуалните отношения са социално еквивалентни, което рискува разпространяването на Западен либерализъм”. Според президентът Путин законът не дискриминира гей хората, а цели да защити децата от „педофилия”.

Новите репресивни мерки се прилагат дори и срещу туристи, които могат да бъдат задържани за нарушаване на закона до 14 дни и глобени с до 9 000 лв. Това трябва да имат предвид също участниците и гостите в зимните олимпийски игри тази година. Така глобен може да бъде всеки атлет, който целуне партньора си след победа или носи флага с цветовете на дъгата. В нарушение ще са и медии, които съобщават сексуалната ориентация или семейния статус на атлети, чиито партньори са от същия пол, освен в случаите когато медията подчертава, че това е нещо нередно и укоримо. Международният олимпийски комитет все още не е заел активна позиция по въпроса. Градове в Австралия, Канада, САЩ и Франция обмислят да прекратят или вече са прекратили побратимяването си с руски градове.

Последните месици бяха белязани и от ръст на анти-гей насилието в страната. Още щом се появи новият закон, цензуриращ видимостта на гей-лесбийската общност, стана ясно, че правителството ще си затваря очите и няма да разследва ефективно анти-гей насилието.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.