13 неща, които никой не казва на хетеросексуалните

13 неща, които никой не казва на хетеросексуалните

Много гей хора са открити не само пред свои близки и приятели, но понякога и пред напълно непознати, особено в онлайн комуникацията. Ето защо и много гей хора могат от личен опит да споделят някои от най-ужасяващите реплики, които са чували в откровен разговор с хетеросексуален човек. Това са реплики, които издават пълно неразбиране или стереотипи спрямо гей хората и гей общността.

Събрахме тук 13 фрази, много от които гей хората са чували по отношение на себе си или собствената си общност. Обърнахме знака им така, че да е насочен към хетеросексуалните, за да илюстрираме по-добре хетероцентризма, който лъха от тях.

13. Как разбра, че си хетеро? или Как реши да станеш хетеро?

Да, наистина, как решихте да станете хетеросексуални? Странно е някой да те пита това, нали? Тогава защо толкова хора си мислят, че е нормално да задават такъв въпрос на гей хората? И отговорът е много прост — защото все пак третират хетеросексуалността като нормално, вродено и присъщо състояние, а хомосексуалността — като аномалия, която няма как да се е получила по естествен път. Толкова за толерантността.

12. Не мога да разбера, как правите секс?

Наистина ли? Много гей хора са се сблъсквали с тази шокираща проява на неразбиране. Нещо повече — всички ние сме се сблъсквали с изключително лицемерната позиция, че какво правят двама души в леглото си е тяхна работа и не трябва да се оповестява. Лицемерието тук е първо в това, че отношенията на еднополовите двойки се свеждат до сексуален акт и секса, който двамата души в такава двойка правят, но удобно се „забравя”, че една връзка е много други неща освен секс. Например, любов (спонтанно ни хрумна току-що). От друга страна лицемерието се крие и в това, че всички знаем как хетеросексуалните правят секс. Защо ли? Дали защото сексът наистина е нещо много интимно?

11. Имам един приятел, за който мисля, че е хетеро. Познаваш ли го?

Да, вярно е, че съществува определена част от гей общността, която води интензивен общностен живот — това са хора, които се социализират с други гей хора и обикновено от тях се оформя една относително постоянна вътрешна общност от едни и същи лица, посещаващи гей заведенията или сайтове за запознанства. Поради това много от тях се познават помежду си, дори да не е лично, а само задочно и „по физиономия”. Но, хайде моля, да не прекаляваме със стереотипите. Това, което е истина за някои, дори и да са много, не е истина за всички. Това, че някой е гей, не означава непременно, че е включен в специален каталог, ползван от всички други в общността!

10. След една нощ с мен вече няма да си хетеро.

Много лесбийки, а понякога и гей мъже, чуват от представители на противоположния пол подобна реплика. Много хетеросексуални мъже живеят с фантазията, че лесбийките са свърхсексуални жени, които просто „не са намерили подходящия (достатъчно добър или потентен) мъж”. Нещо повече — образът на лесбийките е силно изопачен от съвременната порно индустрия. Много силно. Това кара много самозвани мъжкари често пъти доста арогантно и нахално да натрапват саморекламата на мъжествеността си на гей жени, надявайки се, че ще ги „вкарат в правия път”. Сексуалната дезинтересираност на жената може да бъде много опасна за мъжествеността, която, когато е накърнена, е склонна да агресира до степен на принуда, за да „превземе” поредната бройка, с което да се докаже и утвърди. Повярвайте ни, тази евтина психологическа игра никак не е по вкуса на повечето лесбийки и всъщност е доста неприятна. Вероятно можем да кажем същото и за хетеросексуалните мъже, поставени под „атаките” на таящи надежда гей мъже. Когато наистина харесваме някого, трябва да си поставим много ясна етична граница къде да спрем с настояването си.

9. Какво е мнението ти за разнополовите бракове?

Никой не пита това, нали? Защото ги приемаме за даденост. А най-големият парадокс е, че дори християнската църква се явява като техен защитник, при положение, че самата тя е гледала на тях с лошо око в началото на съществуването си. Днес често можем да чуем, че гей браковете заплашват „традиционните бракове”. Но това противопоставяне традиционно-нетрадиционно е фиктивно. То е продукт на заблудата на много хора, че разнополовите бракове са нещо древно, а еднополовите — конкурентно нововъдение, което едва ли не ще измести доброто старо. Нищо подобно. Еднополови семейства има от най-дълбока древност и да се означават те като новост, конкурентна на традицията, е несъстоятелно и нелепо. Още повече, че конкурентност не съществува — без бракове еднополови семейства пак ще има. Просто ще съществуват в условията на сегрегация и лишени от редица юридически облекчения и права.

8. От къде знаеш, че не си гей, след като не си опитал?

Много гей хора биват насърчавани да опитат връзка или секс с някой от противоположния пол. Скритата надежда в това е, че човекът просто е „в заблуда” и, както беше казано по-горе, не е открил подходящата половинка. Еми да, ама не. Действително, много гей хора не са „напълно гей” така, както много хора не са и „напълно хетеро”, дори да не го признават пред себе си. Но това не означава, че идентичността, която човек е приел, не е тази, в която се чувства най-добре. Подобен натиск кара човек да се чувства нежелан, сбъркан, „дефектен”. Гей хората разбират че са гей точно така, както хетеро хората разбират, че са хетеро. Отговорете си как сами за себе си.

7. Има един хетеро в курса, на който ходя. Трябва да ви запозная някой път.

Това е наистина мило. Като изключим това, че фактът че двама души са гей не означава непременно, че ще се харесат. Никой не предлага спонтанно на хетеросексуалните си познати свои хетеросексуални колеги, защото са хетеро, нали? Това може да е резонно за някой, за който знаете, че изрично търси такова запознанство и обвързване, но да запознавате двама души само защото и двамата са гей понякога може да не се понрави на самите тях.

6. Не се обиждай, ама това е малко хетеро

Забележително е как в езика дори на хора, които твърдят, че са толерантни, е навлязъл навикът да наричат неща, които са им неприятни, с епитети като „гейско” или „педалско”. Когато се тупаме в гърдите колко сме толерантни трябва да си даваме сметка наистина ли третираме гей хората като всички други.

5. Винаги съм искала да си имам хетеро приятел.

О, да, мечтата на всяка тийнейджърка — момче, с което да може да си говори за други момчета, без да се притеснява, че то самото има сексуален интерес към нея. Това наистина може да накара един гей мъж да се почувства много употребен… ъъъ, тоест, потребен. Концепцията за гей мъжете като кошчета за душевни отпадъци може да изглежда симпатична, но само на тези, които си изхвърлят отпадъците.

4. Според теб каква е причината за хетеросексуалността?

Никой не поставя този въпрос, нали!?

3. Не се ли тревожиш, че децата ти също ще станат хетеро?

Предвид че почти всички гей мъже и жени са отгледани в хетеро семейства е странно, че никой не си задава въпроса защо да очакваме децата на гей семействата да станат гей, ако гей децата на хетеро семействата не са станали хетеро. Отговорът: предразсъдъци.

2. Да не ми пишат хетеро!

В сайтовете за запознанства става все по-модерно сред мъжете, които твърдят че са хетеро, да подчертават това изрично. Не им стига опцията, че търсят запознанства с другия пол, но и в описанията на профилите си изрично пишат, че не желаят дори да им пишат гей мъже. Защо? Какво толкова ще стане? В най-лошия случай един хетеро мъж може да получи неприлично предложение. В което няма нищо страшно. Нито фатално — просто може да му откаже. Защо тогава хетеро мъжете толкова държат да се подсигурят двойно? Заради неприязън. Това е мръсната малка истина.

1. Нямам нищо против хетеросексуалните, но…

Любимата реплика на почти всеки у нас, дори на много гей хора! Тази заучена фраза се опитва да ни убеди, че изричащият я всъщност е толерантен, даже приемащ, и няма нищо против гей хората. Нооо…! Това спира да бъде така в момента, в който тези хора бъдат себе си. Тоест приемането си има условие — спри да бъдеш себе си и ще бъдеш търпян. Тогава какво е нещото, което толерираме, всъщност?… Тази мантра е много опасна. Тя убеждава мнозинството гей хора да си седят прикрити (in the closet) и да не противоречат на установения хетеронорматив. Това е формула за сегрегация, за заглушаване и скриване на това, което фактически не е желано и приемано. Оставяме ви да си научите урока по история за сегрегацията и нейните вреди за домашно.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

3 коментара

 1. Ахахах, много много добро и вярно. Особено е „приятно“, по повод точка 5, да дойдат при теб в бара с цел да се запознаят с теб – тъй като нали си гей – с въпроса „Ти гей ли си? Аз имам много гей-приятели“. Едно такова те кара да се чувстваш… „страхотно специален“….

 2. По точка 10, както се казва в един сериал – Nothing someone says before the word „but“ really counts.

 3. Толерантност?
  Защо трябва да има толерантност?
  Това е криво разбрана дума, която позволява на малцинствата да тормозят мнозинството.
  Бъдете толерантни към лудия, който събаря мебели в 4ч през нощта в апартамента над вас!
  Бъдете толерантни към циганина, която ви краде парите!
  Бъдете толерантни към политика, който присвоява милиони!
  Всеки може да заслужи уважение, но не защото е луд/гей/циганин/жена….
  И всеки, който се опитва да се възползва от това си положение, за да спечели нещо, не заслужава никакво уважение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.