Англия и Уелс на две крачки от еднополовите бракове

Англия и Уелс на две крачки от еднополовите бракове

Законопроектът за равенство в брака в Англия и Уелс мина трето четене в камарата на лордовете след кратък, но емоционален дебат.

Вчера следобед лордовете спориха за пенсионните права на партньорите в еднополови семейства. Сега проектът се връща в Камарата на общините, където депутатите ще направят преглед на някои направени поправки, и ако всичко бъде одобрено отива за подпис при кралицата. Очаква се това да стане без проблеми, тъй като по-рано долната камара го одобри с 390 на 148 гласа.

Противниците на правната уредба на еднополовите семейства признаха, че този развой на събитията е бил неизбежен. Законопроектът ще даде възможност на еднополовите  двойки да сключват както граждански, така и религиозен брак в Англия и Уелс, въпреки че Англиканската църква, която е разделена по въпроса, не допуска бракосъчетаване на хора от един и същ пол.

Пред парламента имаше събиране в подкрепа на законопроекта, а планирано по-рано шествие против него бе отменено в последния момент.

Реформата беше предизборно обещание на либералните демократи. От гледна точка на родителските права еднополовите бракове са символични, тъй като еднополовите двойки могат да сключват гражданско партньорство (небрачна форма на легализация) още от 2005 г., която урежда и осиновяването деца. Еднополовите двойки могат да стават родители чрез осиновяване, изкуствено осеменяване (при жените) и сурогатно майчинство (при мъжете; така се нарича износването на дете от жена, която не е част от родителската двойка).

Реформата се подкрепя широко от лейбъристката опозиция и от общественото мнение и по тази причина, за разлика от Франция, дебатите не предизвикаха обществени протести.

Към момента еднополови бракове има в 15 държави.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.