Преподавател в пловдивски университет е създател и администратор на анти-гей група във Фейсбук

Преподавател в пловдивски университет е създател и администратор на анти-гей група във Фейсбук

Доц. д-р Тодор Бабриков от Аграрния университет в Пловдив е създател и един от администраторите на анти-гей група във Фейсбук. Първи за това съобщиха от пловдивската организация „ЛГБТ Пловдив”.

Групата с името „Аз съм за семейство от мъж и жена!” била създадена около началото на юни 2013 г. Според описанието, написано от администраторите й, хомосексуалността е „убийство на човешката същност и човешко възпроизводство”, а целта на групата е „запазване на нормалните отношения и ценностите на семейството”. В описанието е записано още, че групата „се обявява срещу правото на създаване на Хомо-семейства”.

Към момента нейни членове са около 1000 души, сред които и говорителката на Сдружението на българските футболни привърженици Елена Ваташка, която бе кандидат-депутат от националистическата партия ВМРО-БНД и по-рано през годината организира не особено популярна медийна кампания против тазгодишния София Прайд. Преди две седмици Ваташка бе разпозната като агресор в инцидент, случил се по време на протестите срещу правителството на Орешарски, когато тя и нейни придружители нападнаха плакатите на група от нехетеросексуални протестиращи, носещи лозунги с призиви за протести без етническо и хомофобско слово на омразата. Един от участниците в гей-групата е бил ударен.

Посланията и конспиративният стил на групата на доц. Бабриков са неподправени.

Посланията и конспиративният стил на групата на доц. Бабриков са неподправени.

Фейсбук групата на Тодор Бабриков пък се прочу около филмовия фестивал на ЛГБТ-тематичното кино в Пловдив, организиран от „ЛГБТ Пловдив” по-рано тази година с това, че в групата потребител беше публикувал призив за палеж на заведенията, в които се провеждат прожекциите, както и други призиви за насилие. Миналата седмица доц. Бабриков категорично се разграничи от призивите за насилие, но не и от посланията и духа на групата.

ЛГБТ активистът Радослав Стоянов от Български хелзинкски комитет (БХК) коментира случая:

„Разочароващо е, че подобни инициативи се свързват неизбежно с университетска институция — място, което трябва да бъде достъпно и гостоприемно за всички хора и студенти, без оглед на неща като пол, етнос, сексуална ориентация или полова идентичност. Естествено е хората, които са преподаватели, да имат свое мнение и свои лични каузи. Проблемът е реакцията на институцията, която мълчи. Доколкото ми е известно са отговорили на писмо на „ЛГБТ Пловдив”, което търси публично разграничение, че се разграничават, но не публично. Това е много неприятно и абсолютно неприемливо. Една институция, каквато е университетът, трябва да гарантира по много публичен и добре артикулиран начин, че се разграничава от всякакви инициативи, предлагащи социално изключване на групи в обществото. Обратното е равнозначно на институционална подкрепа към символното насилие срещу студентите, които са нехетеросексуални и полово неконформни”.

Според Стоянов всички университети трябва да имат политики и вътрешни правила, осигуряващи равното третиране и уважение към всички студенти и адресиране на словото на омразата.

„Всеки е свободен да се събира и сдружава, независимо дали каузата му е популярна или поведението му се смята за приемливо или не от по-голямата част от обществото. Изключение по закон има само за търсещи насилие или водещи до престъпления инициативи. Така че доц. Бабриков може да се организира в каквито групи намери за добре. Проблемът идва, когато тези групи започнат да отричат същото това право на други хора. Тоест, когато те използват свободата на събиране и сдружаване, за да ограничават свободата на събиране и сдружаване на други общности. Това издава критично ниска демократична култура”.

„Много подвеждащо е еднополовите семейства да се противопоставят на разнополовите”, коментира Стоянов каузата на групата. „Едните не засягат другите по никакъв начин. Нито пък фактът, че съществуват едните, оспорва съществуването или легитимността на другите. Целите на групата, обявена като защитаваща нормалните отношения и ценностите на семейството внушава тъкмо това. Това е изкуствено противопоставяне. Още повече — отричането на правото на хората да имат семейство, дори еднополово, е меко казано екзотично. Еднополовите семейства фактически съществуват от дълбока древност. Да отричаш правото на съществуване и интимен живот на други двама възрастни, които не засягат никого, е концепция, която ми се ще да мисля, че е изоставена отдавна. Явно е, че не е”.

Доц. д-р Тодор Бабриков е преподавател по зеленчукопроизводство с научни интереси в областта на луковите зеленчукови култури.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

2 коментара

  1. Ако нямате доказателства за казаното, горното е клевета и уронване на доброто име.

  2. Аз съм свидетел как господин Бабриков е казвал в час ,че хомосексуалността е психично отклонение и заплашваше ,че ако разбере някой да е гей няма да позволи да завърши университета

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.