Русия: Путин подписа закона против „гей пропагандата”

Русия: Путин подписа закона против „гей пропагандата”

Руският президент Владимир Путин подписа федералния закон за забрана на „пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения” сред непълнолетни, съобщи вестник „Коммерсантъ” на 30 юни. Текстът на закона вече е публикуван на официалния интернет портал за юридическа информация на Русия.

Подписът на президента беше последната стъпка от процедурата за приемане на закона, след като той беше приет от Държавната дума на 11 юни и одобрен от Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) на 26 юни.

Законопроектът беше внесен в Държавната дума през март 2012 година. По време на разглеждането му в него бяха направени редица изменения, включително замяната на термина „хомосексуалност” с „нетрадиционни сексуални отношения”.

Окончателната версия на закона забранява „Пропагандата на нетрадиционни сексуални взаимоотношения сред непълнолетни, изразена в разпространението на информация, насочена към формирането у непълнолетните на нетрадиционни сексуални нагласи, привлекателност на нетрадиционните сексуални отношения, изкривена представа за социалната равноценност на традиционните и нетрадиционните сексуални отношения, или натрапването на информация за нетрадиционни сексуални отношения, предизвикваща интерес към такива отношения”. Терминът „нетрадиционни сексуални отношения” не е дефиниран никъде.

Законът предвижда тежки глоби за нарушителите, а за чуждестранните граждани и 15 денонощия арест и депортиране от Руската федерация.

Този закон е част от последователната хомофобна законодателна политика в Русия. На 21 юни руската Държавна дума прие на трето четене законопроекта за „мерки за подкрепа на сираците”, който забранява международните осиновявания на руски деца без родители от еднополови двойки и дори от самотни кандидат-осиновители в страни, в които са легализирани еднополовите бракове.

През последните години русия засвидетелства силна радикализация срещу малцинствата на хомосексуалните, бисексуалните и трансполовите хора, както и по отношение на свободата на словото, засягаща религиозните убеждения.

Миналия месец Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) излезе с позиция, в която заявява, че това законодателство е несъвместимо с Европейската конвенция за правата на човека (ЕСПЧ) и международните стандарти за закрила на човешките права.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.