САЩ: Исторически решения на Върховния съд за еднополовите бракове

САЩ: Исторически решения на Върховния съд за еднополовите бракове

Върховният съд на САЩ отмени закон, отказващ федерално юридическо признание на еднополовите двойки, и разчисти пътя за еднополовите бракове в щата Калифорния на 26 юни, съобщи BBC.

В решението си върховните съдии пишат, че Законът за защита на брака дискриминира еднополовите двойки. Те също така отказват да се произнесат по т.нар. Предложение 8, което забранява еднополовите бракове в Калифорния, и така на практика  разрешиха там отново да се сключват такива бракове, тъй като това е решението на долната инстанция.

Тези решения на съда не засягат забраните за легална уредба на еднополови бракове, залегнала в конституциите на над 30 американски щата, но решението за Калифорния означава, че 13 щата и окръг Колумбия вече признават еднополовите бракове.

Съдът отмени раздел 3 от Закона за защита на брака, който определяше на федерално ниво брака единствено като съюз между един мъж и една жена. Мотивът — текстът е в нарушение на гарантираната от Конституцията на САЩ равна защита от закона. Тази отмяна предоставя на встъпилите в законен брак гей мъже и жени достъп до същите федерални права и защити като на разнополовите женени двойки.

Това съдебно решение е победа и за администрацията на президента Барак Обама, която преди две години заяви, че няма повече да защитава закона в съдебни дела. Президентът приветства решението на съда.

В отделно становище съдът избегна да вземе решение за Предложение 8 с мотива, че поддръжниците на калифорнийския закон нямат правото да обжалват решението на федералния апелативен съд, който го отмени, предаде Ройтерс. По този начин магистратите оставиха в сила решението на предходната инстанция, че забраната е противоконституционна.

С това си решение съдът на практика остави отделните щати сами да определят политиката си по въпроса за еднополовите бракове. Това означава, че дебатът ще продължи в различни щати чрез референдуми, законодателни инициативи и съдебни дела, които биха могли да струват милиони долари и на двете страни.

Решенията на съда дойдоха на фона на бърз напредък за защитниците на гей браковете през последните месеци и години. Проучванията на общественото мнение показват стабилно нарастване на обществената подкрепа за еднополовите бракове в САЩ, като според някои проучвания в момента мнозинството американци одобряват легализацията им.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.