Македония: Прайдът в Скопие бе нападнат

Македония: Прайдът в Скопие бе нападнат

Прайд седмицата в Скопие стартира с нападение срещу ЛГБТИ центърът за подкрепа в града при откриването на първото събитие.

Насилие беляза първото събитие от прайд седмицата в Скопие след като тълпа от около 30 души огради и нападна част от участниците пред ЛГБТИ центърът за подкрепа. Тълпата крещяла обиди срещу гостите на събитието и ги замервала с камъни, бутилки и тухли.

Инцидентът се разигра около 18:30 ч. на 22 юни. Програмата първата вечер се състоеше от прожекции на късометражни филми и дискусия за здравните права на трансполовите лица. Присъствали са около 40 души. Събитието се организира от сдружението LGBT United Macedonia.

Няма пострадали от гостите на събитието, но полицай, който се опитал да преследва тълпата, бил ранен и откаран в болница.

По-рано същият ден случайно преминаващ е бил нападнат от видимо непълнолетни младежи, участващи в контра-шествие срещу прайда.

Беким Асини, един от организаторите на скопския прайд, разказва:

„Гледахме прожекцията, когато чухме силен шум и разни предмети започнаха да се удрят в сградата на центъра. Счупиха стъклата, после дочухме и обидите. Гостите бяха много уплашени и не знаеха как да реагират. Видяхме и няколко полицаи, опитващи да разпръснат тълпата и да арестуват някои от нападателите. Видяхме и как раниха единия полицай. Бяхме много уплашени.

Според мен цялата ситуация е много показателна за това колко е трудно положението на ЛГБТ хората в Македония и въпросите за сигурността и публичността на анти-гей посланията. Тази година взехме решение да нямаме шествие, а да се ориентираме към събития на закрито. Загрижени сме за сигурността след атаките срещу предишни прайд събития. Получихме и хиляди заплахи чрез Фейсбук страницата ни, където ни казват „Всички ще умрете” или „Смърт на педалите”.

Според класацията на ИЛГА-Европа за 2011 г. Македония е балканската страна с най-лошо положение на гей-лесбийската и транс общност.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.