Руската Държавна дума прие на второ четене забрана за международни осиновявания на руски деца от еднополови двойки

Руската Държавна дума прие на второ четене забрана за международни осиновявания на руски деца от еднополови двойки

На 18 юни руската Държавна дума единодушно прие на второ четене законопроект за „мерки за подкрепа на сираците”. Законопроектът беше приет на първо четене на 16 април, а последното, трето четене е планирано за 21 юни, съобщи информационна агенция „РИА Новости”.

Законопроектът предвижда забрана на международните осиновявания на руски деца, останали без родителски грижи, от еднополови двойки или самотни кандидат-осиновители в страни, в които са легализирани еднополовите бракове (за да се избегне теоретичната възможност последните да сключат еднополов брак след осиновяването). Съответните поправки ще се внесат в Семейния кодекс.

За руските граждани законопроектът предвижда размерът на еднократна помощ за осиновяване на деца с увреждания, деца над 7 години, както и кръвни братя и сестри, да се увеличи сегашните 13 000 на 100 000 рубли (4 500 лв.). Запазва се изискването за минимална разлика от 16 г. във възрастта между осиновител, несключил брак, и осиновеното от него дете, с уговорката, че съдът ще решава кога е допустимо отклонение от тази норма.

Депутатката Елена Мизулина от партия „Справедлива Русия”, която е основен инициатор на законопроекта, наскоро заяви на пресконференция, че обмисля не само забрана за осиновяването на деца от „фактически” еднополови семейства в самата Русия, но също така и предоставяне на възможност да се отнемат вече осиновени деца от такива семейства. От изказването й не стана ясно как точно ще се установява наличието на такива семейства, както и дали според нея трябва да се отнемат и биологичните деца на един от партньорите в тях, оповестиха от радио „Ехото на Москва”.

Мизулина също така заяви в предаване на телевизията НТВ, че ще се стреми да увеличи законната възраст на доброволно съгласие за секс от сегашните 16 на 18 г., защото смята, че днешните младежи съзряват по-бавно:

„Младежта и съвременното поколение деца преживяват период на ретардация. Акселерати бяха преди 20 години. А сега има ретардация. Това е изоставане в психическото развитие”.

Приетият законопроект трябва да мине и през горната камара на руския парламент. По-рано този месец Държавната дума гласува с 436 на 0 за закон, който забранява публични ЛГБТ събития и публичните дискусии по тези въпрос, които могат да бъдат достъпни и за непълнолетни.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.