Филмовият ЛГБТ фестивал в Пловдив стана жертва на хомофобско нападение

Филмовият ЛГБТ фестивал в Пловдив стана жертва на хомофобско нападение

Група от над десет души прекъсна прожекцията, повреди техниката и отправи заплахи и обиди към организаторите и гостите.

Организираният в Пловдив фестивал на киноизкуството, посветено на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполови хора (ЛГБТ), бе нападнат в петък, 14 юни, привечер от група от над 10 човека, разпознати от организаторите като ултраси и националисти.

Прожекцията беше петата поредна от едноседмичния фестивал и беше определена за провеждане в бар „Mojito“. Фестивалът се провежда в подкрепа на инициативата „Пловдив 2019 – кандидат за европейска столица на културата“.

Малко преди началото на прожекцията в заведението влиза групата с думите „Тук ли ще е педераската прожекция?“. Минути по-късно се нахвърлят с порой от обиди и заплахи към събралите се зрители и организаторите. Заплашват, че това ще е „първият и последният гей фестивал в Пловдив“, че „няма да позволят тези болни изроди хомосексуалните да промиват мозъците“ и че са там да прекратят силово прожекцията. Повреждат прожекционната техника, след което напускат заведението.

Управителката на заведението не пожелава да повика СОТ, а повиканите полицаи от Второ РУП пристигат след 20 минути, твърдейки, че не са знаели за събитието, въпреки че организаторите са изпратили писмо с молба за охрана до кмета инж. Иван Тотев и въпреки че са получили уверението на общинската администрация, че ще има осигурена охрана.

По случая започва разследване.

Напомняме, че на предходната прожекция на американския филм „Парии“ бе осигурила патрулна кола, а на прожекцията присъстваше културният аташе на Американското посолство, за да представи лентата. Прекъснатата в петък прожекция е на филма „Красота“, предоставен от Британското посолство.

Фестивалът продължи до 17 юни въпреки нападението.

По-рано в петък бе изпратено и писмо до ректора на „Аграрен университет – Пловдив“ с молба ръководството на университета официално да се разграничи от позицията на техен преподавател доц. д-р Тодор Димитров Бъбриков, създател на Фейсбук група против „София Прайд“ и пловдивския фестивал. Сред коментарите в организираната от Бъбриков група имало дори призив за палеж на заведенията, където са предвидени прожекциите от феста.

По-рано тази година срещу ежегодното шествие „София Прайд“ пък се обявиха от Сдружение на българските футболни привърженици, оглавявано от Елена Ваташка от Български футболен съюз. След инцидента с поздрав към Адолф Хитлер по случай годишнината от раждането му и развяването на нацистко знаме на мача „Литекс“ – „Левски“ на 20 април 2013 г., от сдружението на Ваташка се обявиха за легализиране на пиротехниката по стадионите, допускането на малолетни под 14 години, както и премахването на „цензурата“ на изразните средства на стадионите.

В началото на седмицата пък от агитката на ФК „Ботев – Пловдив“, наречени „бултраси“, с изпълнено със слово на омраза и клевети спрямо ЛГБТ общността писмо до кмета по културата Стефан Стоянов оттеглиха подкрепата си от общинска фондация „Пловдив 2019“, която подкрепя филмовият фестивал.

„В петък словото на омразата се превърна в престъпление от омраза“, заяви Ивелина Паничарова, председател на младежката организация „ЛГБТ Пловдив“, която организира филмовият фестивал. „Подобни дръзки престъпления имат висока обществена опасност, защото тяхна жертва не са определени личности или инициативи, а цели общности в българското общество. Подобни нагласи са неприемливи в държава, която не пропуска да изтъква как е спасила евреите си по време на Втората световна война. Надявам се, че всички, които са се обявили против филмовият фестивал, по много ясен и публичен начин сега ще осъдят насилието и ще окажат съдействие на органите на реда са установяване на самоличността на нападателите. Противното би значело само, че това е поведение, което подкрепят“.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.