Европейският парламент прие резолюция срещу ерозията на демокрацията в Русия

Европейският парламент прие резолюция срещу ерозията на демокрацията в Русия

Европейският парламент прие резолюция „Върховенството на закона в Русия”. Това се съобщава на официалния сайт на ЕП. Членове на ЕП изразиха загриженост за преследването на неправителствените организации, приемането от Държавната дума на законопроекта против „гей пропагандата”, делото за масовите безредици на Блатния площад в Москва (по време на протестната акция „Марш на милионите” на 6 май м.г.) и делото срещу известния руски блогър и опозиционер Алексей Навални, съобщи руският онлайн ежедневник Грани.Ру на 13 юни.

Европейският парламент призовава руските власти да „проведат независимо разследване на насилието на Блатния площад и, по-конкретно, да проучат твърденията за използването на прекомерна сила срещу демонстрантите; изразява загриженост за предполагаемата политическа мотивираност на съдебните преследвания, свързани с насилието на Блатния площад”.

Европарламентът осъжда „предполагаемата политическа мотивираност на съдебното преследване” на Алексей Навални и настоява да се спазват всичките му права и да му се осигури справедлив процес. Резолюцията призовава делегациите на ЕС и мисиите на страните-членки в Русия да наблюдават съдебните дела срещу всички защитници на човешките права, включително и на регионално ниво.

Евродепутатите също така са дълбоко обезпокоени от неспазването от страна на Русия на международните й правни задължения за защита на свободата на сдружаването, изразяването и събранията. Те са разочаровани от закона за придаване на статута на „чуждестранен агент” на руски неправителствени организации, които участват в „политическа дейност” и се финансират от чужбина, и са загрижени за негативните последствия от приемането на федералния закон против „пропаганда на хомосексуалността”.

Освен това, Европейският парламент отново повдигна пред Съвета на Европа и Европейската комисия въпроса за въвеждане на ограничителни мерки срещу руските длъжностни лица, замесени в смъртта на Сергей Магнитски, и на други сериозни нарушители на човешките права в Русия под формата на забрана за влизането им в Европейския съюз и замразяване на финансовите им активи там.

На 4 юни 48 членове на Европейския парламент подписаха заявление за намерението си да блокират инициативата за предоставяне на правото на безвизово влизане в ЕС за руски чиновници. В обръщението си към министрите на външните работи и министрите на вътрешните работи на страните-членки на ЕС евродепутатите заявиха, че ако в Европейският съюз не се приеме в най-скоро време аналог на американския „закон Магнитски”*, те ще гласуват против разрешаването на безвизово влизане на територията на ЕС с руски служебни паспорти.

__________
* По този закон на замесените в смъртта на Магнитски и в други тежки нарушения на човешките права в Русия се отказват американски входни визи.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.