Дания разшири родителските права на еднополовите двойки

Дания разшири родителските права на еднополовите двойки

С голямо мнозинство от 93 срещу 17 гласа датският парламент прие промени в националния Закон за детето, които улесняват получаването на родителски права от втория родител в еднополова двойка.

През 1999 г. Дания узакони възможността децата да имат двама законни родители от един и същ пол. Технически това бе направено възможно чрез процедура по осиновяване от втория фактически родител. Това бе стъпка напред, но стъпка, която установи неравенство между аднополовите и разнополовите двойки. С новите промени процедурата по осиновяване не е необходима.

За женските еднополови двойки, които добиват деца чрез клинично асистирана инсеминация със сперма от анонимен донор, небиологичната майка може да стане законен родител още от момента на раждането, ако е женена за биологичната майка. Ако ли не, тя може да припознае детето с обикновена административна процедура, която се прилага и за разнополовите двойки, когато мъж, който не е бракуван с майката.

Датският законодател проявява и гъвкавост, като въвежда за първи път в датското законодателство уредба за отношенията между мъж дарител на сперма и женска еднополова двойка. Предвижда се възможността за сключване на договор преди зачеването на детето, в който може да бъде определено дали мъжът или партньорката на биологичната майка ще поемат родителските права. Това лице в последствие ще може да ползва споменатата вече административна процедура. Тази опция е достъпна без оглед на брачния статус на трите страни.

Новият закон признава само двама законни родители, а процедурата е приложима само чрез лицензираните клиники. Така в случай на домашна инсеминация само биологичният баща би могъл да припознае детето; втората майка, както досега, ще трябва да премине през процедура за осиновяване.

Тези процедури са достъпни само за еднополови семейства. За разнополовите двойки законът бе променен миналата година, като уреди използването на познат донор на сперма. В мотивите към новоприетия законопроект датският законодател обяснява, че еднополовите семейства са различни от разнополовите, и постигането на равенство е възможно само посредством нови законови норми, не чрез старите.

Лявоцентристкото правителство в Дания прие еднополовите бракове миналата година. Всички парламентарно представени партии, освен разделената по въпроса Датска народна партия, подкрепиха новите промени.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.