Майкъл Дъглас: „Гей актьорите не се разкриват заради кариерите си”

Майкъл Дъглас: „Гей актьорите не се разкриват заради кариерите си”

Свикнали сме да мислим за Холивуд като място на обезпечената с пари разкрепостеност. Помислете пак.

Към това ни насочва скорошно интервю на Макъл Дъглас, обобщено от „Хъфингтън Поуст”. Холивудската звезда може и да е хетеросексуален женен мъж, но има представа какво е да си известна, прикрита гей звезда, особено след като изигра ексцентричния пианист Либерачи в новата биографична лента „Зад свещника”, чиято световна премиера е на 18 септември.

Макар че времената са се променили от златните години на Либерачи насам, когато между 50-те и 70-те години на 20-и век той е най-високо платеният шоумен в света, Дъглас познава някои знаменитости, които и в момента прикриват сексуалната си ориентация в опит да „защитят” кариерата си.

„Днес тези, които смятат че все още трябва да се крият в килера*, са много по-малко от преди”, заяви Дъглас пред британско списание. „Много интересно да се види как всичко се промени толкова бързо”.

„Без да назовавам имена, определено мисля, че има още хора, които не са се разкрили, за да защитят кариерите си и личния си живот”, добави той.

Дъглас определено знае как седят нещата от бизнес гледна точка. Самият филм за Либерачи срещна редица трудности. В свое интервю по-рано режисьорът Стивън Содърбърг разказа, че първоначално никое филмово студио не е искало да се ангажира с лентата, тъй като филмът бил „твърде гей”. Носителят на Оскар Содърбърг бил „потресен”, когато от едно студио му заявили, че отхвърлят продукцията, защото не били сигурни как да я маркетират на голям екран.

„Мисля си, че със своята безкрайна мъдрост, от студиата бяха решили, че въпреки моето, на Содърбърг и на Мат Деймън участие в проекта, този филм пак щеше да е привлекателен само за гей публика”, заяви Дъглас. „Те не искаха да поемат риск. Гледам на поведението им като на продиктувано от страх от загуби”.

Макар днес Дъглас да е горд с ролята си на 68-годишна възраст, признава, че ако същата му е била предложена преди 20 години е щял да откаже, тъй като не би имал „кураж” да го стори в средата на изгряваща кариера.

„Искам да похваля Мат”, заяви Дъглас по адрес на 42-годишния Мат Деймън, играещ младия любовник на Либерачи във филма. „На неговите години нямаше да имам куража да поема такава роля”.
__________
* В английския език изразът in the closet („в килера”, „в гардероба” или „пък в дрешника”) реферира към класическото място, служещо скривалище в играта на криеница. В гей-културата обаче същият израз е добил значение на това, че някой се крие, т.е. прикрива сексуалната си ориентация. Coming out пък — да „излезеш”, е алюзия за акта на разкриване пред другите хора на собствената сексуална ориентация.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

1 Comment

  1. Майкъл Дъглас е невероятен в този филм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.