Камарата на лордовете в британския парламент одобри на второ четене законопроекта за еднополовите бракове

Камарата на лордовете в британския парламент одобри на второ четене законопроекта за еднополовите бракове

С 390 срещу 148 гласа — мнозинство от 242 гласа — горната камара на Парламента на Обединеното кралство гласува в полза на законопроекта за еднополови бракове в Англия и Уелс.

В продължение на два дни камарата на лордовете дебатираше по законопроекта. В дебатите се чуха изненадващи както с вдъхновението, така и с консерватизма си речи. Докато баронеса Найт сравняваше хомосексуалността със слепота, лорд Блек разказа в речта си за своята връзката с партньора си, която продължава повече от четвърт век, като добави, че иска да сключи брак с него именно защото вярва в семейните ценности.

Не липсваха и куриози, като баронеса Баркър, която взе думата, за да се разкрие за първи път пред колегите си от парламента като лесбийка и да се обясни в любов към жена. При обявяването на резултатите баронесата заяви: „Мисля, че това е момент на голяма гордост за камарата на лордовете, която показа благородството и духа си. Камарата показа, че е в крак със съвремието и разбира младите хора”.

Баронеса Баркър допълни и с важни факти за противниците на законопроекта: „Опозицията бе много добре обезпечена финансово от християнски евангелистки групи. Те много организирано успяха да разпръснат пропагандата си, така че не гледам на приемането на законопроекта като на нещо дадено наготово”.

Легендата на британския ЛГБТ активизъм, Питър Тачел, заяви: „Това е победа на любовта, брака и равенството. Ние сме стъпка по-близо до крайната цел. Решението от днес е сигнал, че камарата на лордовете приема принципа, че всички трябва да бъдем равни пред закона”.

Докато в лордовете дебатираха, пред парламента се събра тълпа в подкрепа на законопроекта.

Сега проектът отива в парламентарна комисия на горната камара, която ще го гледа текст по текст. Там все още могат да бъдат извършени промени в съдържанието. Тази победа бе само първата от няколкото, през които евентуалният закон трябва да премине в камарата на лордовете. Текстът ще се обсъжда в  комисия на 17 и 19 юни 2013 г.

Към момента 15 държави в света са узаконили еднополовите бракове на национално ниво и две (САЩ и Мексико) само в някои юрисдикции. 17 държави пък са легализирали небрачни форми на правна уредба за еднополовите двойки на национално ниво и 4 само в някои свои юрисдикции.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.