14 години затвор за еднополови бракове в Нигерия

14 години затвор за еднополови бракове в Нигерия

14 години затвор грозят лицата, встъпили в еднополов брак в Нигерия. Това е на път да стане факт, след като нигерийските законодатели окончателно приеха закон, който инкриминира допълнително и без това криминализираната хомосексуалност.

Обичайно криминалното преследване на еднополовите сексуални контакти се смята за крайна форма на социално отхвърляне и погазване на човешките права на нехетеросексуалните.

В Нигерия обаче решиха да се подсигурят двойно и в края на миналата седмица там бе приет окончателно законопроект, който инкриминира встъпването в брак с лице от същия пол, въпреки че еднополовите сексуални актове вече са наказуеми по нигерийското законодателство. Така обект на наказателно преследване ще бъдат не само лицата, извършващи по взаимно съгласие полов контакт другиго от същия пол, но и лицата, които имат всякакъв род еднополови интимни връзки. Обект на наказателно преследване ще бъдат и хората, които формират организации за равноправие на ЛГБТ гражданите.

Сега само подписа на президента Гудлък Джонатан дели законопроекта от статута на влязъл в сила закон.

Законопроектът бе приет на първо четене през 2011 г., след което за дълго време „потъна”, докато наскоро изненадващо възкръсна готов за разглеждане на второ четене.

Мракобесният дух на закона се подплатява и от факта, че наказателна отговорност по него носят и тези, които знаят или познават някой, който е гей, но не съобщят за това на полицията. Тях ги застрашават 5 години затвор.

14 години ще лежат в затвора лицата, встъпили в такъв брак, а 10 години — всички останали участници в церемонията, включително гостите на събитието. Нещата не спират до тук. 10 години затвор грозят всеки, който „директно или индиректно прави публично шоу от еднополовите любовни отношения” (дефинирани като same-sex amorous relationships).

Засега не е известно дали са нанесени промени в текста. Ако има такива и те са незначителни, специална комисия трябва да преразгледа текста, преди да се прати на президента. Ако промените са значителни и се изменя духът на закона, той трябва да бъде върнат за преразглеждане на първо четене.

САЩ и Великобритания вече предупредиха, че ще спрат помощите за африканската държава, ако тя дръзне да приеме законопроекта. Нигерийският ЛГБТ активист Биси Алими заяви, че е „шокиран” от приемането на закона:

„Последните дни са белязани от политическа нестабилност в Нигерия. Под въпрос е легитимността на президента, както и на парламента. Шокиращо е, че се опитват да заглушат проблемите като приемат този законопроект”.

Според него ако Нигерия наистина приеме окончателно тези законови промени, това ще има пагубно действие не само върху нигерийското общество, тъй като този ход ще бъде повторен от Уганда и Сиера Леоне.

Характерът и духът на новия закон не са изненадващи — Нигерия е страна със силно ислямско присъствие и хаотична юридическа система, комбинираща прецедентното право, обичайното право и шариата.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.