Внесоха законопроект, отнемащ данъчните облекчения на Бойскаутите на Америка заради хомофобната им политика

Внесоха законопроект, отнемащ данъчните облекчения на Бойскаутите на Америка заради хомофобната им политика

В щатския сенат на Калифорния е внесен законопроект, който сваля статута на ползваща данъчни облекчения неправителствена организация от Бойскаутите на Америка, освен ако не променят политиката си и не започнат да приемат хомосексуални доброволци, членове и персонал.

Въпреки че от организацията промениха политиката си след обществен скандал, тя продължава да забранява на възрастни, които са открити гей мъже, да бъдат доброволци или персонал.

Законопроектът, внесен от сенаторът демократ Рикардо Лара, ще лиши от данъчни облекчения всички неправителствени организации, които дискриминират на основата на полова идентичност, раса, сексуална ориентация, националност или религия.

Сенатор Лара заяви: „Равенството няма срок на годност. Дискриминацията не трябва да бъде финансирана”.

Тъй като законопроектът изменя данъчното законодателство на Калифорния, необходимо е мнозинство от 2/3 от членовете на законодателното събрание, за да бъде приет.

Приемането на закона би означавало, че организации като Бойскаути на Америка ще плащат данък за всяко дарение, което получават, както и върху приходите от наем на помещения и такси за членство. Нещо повече — те ще трябва да плащат данъци за търговска дейност при продажбата на храна, напитки или ръчни сувенири, които активистите на организацията, набиращи средства, продават.

От организацията реагираха с изявление: „Днес скаутството, възпитаващо в лидерство, е нужно повече от всякога. Разобаровани сме от всичко, което оказва негативно влияние върху капацитета ни да служим на повече младежи”.

За да се добие представа за обема на паричния оборот на организацията, ще посочим, че само локалните й структури обслужват 180 000 членове. От скаутската организация обявиха, че проектът бъде приет и стане закон, ще заведат дело за дискриминация на основата на вероизповедание.

През 2000 г. по делото Бойскаути на Америка срещу Дейл (Boy Scouts of America v. Dale) Върховният съд на САЩ постанови, че въз основа на гарантираната от Първата поправка на американската конституция свобода на събиране и сдружаване всички частни организации имат правото свободно да преценяват какви да бъдат изискванията им за членство. В официална позиция от 2004 г. организацията заявява, че „Бойскаути на Америка вярва, че хомосексуалното поведение е несъвместимо със задълженията на Скаутската клетва за морална изрядност и чисти мисъл, слово и дела”.

Бойскаути на Америка е една от най-големите младежки организации в САЩ с над 2,7 млн. юноши членове и над 1 млн. възрастни доброволци. От основаването си през 1910 г. до днес през нея са преминали над 110 млн. американци.

Членовете на Бойскаути на америка полагат клетва, в която се заклеват в Бог и че ще бъдат морално примерни. Именно последното от организацията тълкуват като основание да изключват нехетеросексуални младежи от членство. Според ЛГБТ активистите обаче сексуалната ориентация не е морален въпрос, тъй като не е въпрос на избор и не прави сама по себе си човека по-добър или по-лош.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.