Русия: 30 ареста на прайд в Москва

Русия: 30 ареста на прайд в Москва

30 про- и анти-гей активисти бяха арестувани в Москва в събота, когато напрежението ескалира като логично следствие на растящия хетеросексизъм в страната.

Според британския вестник „Гардиън” полицията се нахвърлила срещу активистите в самия момент, в който те започнали да разгъват флага с цветовете на дъгата. От правоприлагащите органи обявили по мегафон: „Събитието ви не е разрешено. Смущавате минувачите”, след което ги завлекли в чакащите полицейски автомобили.

Арестувани са и анти-гей протестиращи, включително националисти и православни демонстранти.

Галина Ковтун, един от участниците в непровелия се прайд, заяви: „Отвратително и несправедливо… Според чл. 31 от конституцията все пак има е такова нещо като свобода на словото”.

Александър Асман пък, определил себе си като наблюдател на събитието, дава интервю за „Ал Джазира”: „Престъпление е, че не разрешават прайда… Но се радвам, че нямаше сблъсъци, както в Грузия”. От телевизията съобщават, че минути по-късно Асман също е бил арестуван от московската полиция.

Легендарният руски ЛГБТ активист Николай Алексеев и други от организаторите на московския прайд бяха арестувани по-рано през деня, по време на среща пред кметството.

Русия отбелязва ръст на насилието срещу ЛГБТ малцинствата през последните месеци, след като през последните години местните власти в страната приеха редица закони, ограничаващи свободата на изразяване на ЛГБТ хората, а хомофобската лексика стигна най-високо държавно ниво в лицето на действащия в момента президент, Владимир Путин.

По повод арестите в Москва, Турбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа (СЕ), заяви, че Русия трябва да разреши демонстрациите на ЛГБТ хора и да охранява правото на всички граждани, които искат да провеждат публични демонстрации: „Русия е подписала Европейската конвенция за правата на човека, а това е фундаментален принцип в нея”.

В момента Русия обмисля федерален закон, забраняващ позитивното публично слово по адрес на ЛГБТ малцинствата. Миналата седмица страната бе окървавена и от жестоко убийство с дискриминационен мотив.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.