Русия: Съветът на Европа изисква закрила на гей шествията

Русия: Съветът на Европа изисква закрила на гей шествията

Турбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа (СЕ), заяви, че Русия трябва да разреши демонстрациите на ЛГБТ хора и да охранява правото на всички граждани, които искат да провеждат публични демонстрации.

Растящо насилие спрямо ЛГБТ хората, забрана за публични прояви и закони, третиращи като административно нарушение „пропагандирането” на хомосексуалността на публични места, каквото и да значи това. Така изглежда актуалната картина в Русия от последните години.

Според генералния секрета на СЕ Ягланд обаче нещата трябва да се променят. В началото на седмицата той направи изявление по въпроса, разпространено от „Ройтерс”, в което каза: „Властите имат задължението да осигурят на ЛГБТ хората възможност да изразят възгледите си и да провеждат демонстрации. Това е фундаментален принцип в Европейската конвенция за правата на човека”.

Миналата седмица шествие на ЛГБТ активисти в Санкт Петербург бе прекъснато от насилствено настроени анти-гей групи, и събитието продължи едва няколко минути, преди участниците да бъдат евакуирани.

В Москва пък организатори на шествие внесоха в съда жалба срещу отказа да им бъде разрешено провеждането на събитието. Активистите обявиха, че ще проведат шествието, въпреки предупрежденията на властите.

Руската православна църква нескончаемо излиза с публични декларации, описващи хомосексуалността като грях. През януари пък руската Държавна дума прие на първо четене законопроект, който ще направи „пропагандирането” на хомосексуалността административно нарушение на федерално ниво. Тази неясна и странна дефиниция може да послужи като инструмент за ограничаване на всяко публично слово, представящо хомосексуалността в благоприятна светлина.

Паралелно с това Русия се кани да забрани осиновяването на руски сираци от еднополови двойки в чужбина. Властите в страната вече забраниха осиновяването на руски деца от американски граждани.

Миналата седмица пък гей мъж бе убит по особено жесток начин във Волгоград от двама души, пред които се разкрил като гей.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.