БХК иска от главния прокурор да постави делото за убийството на Михаил Стоянов под специален надзор

БХК иска от главния прокурор да постави делото за убийството на Михаил Стоянов под специален надзор

Български хелзинкски комитет (БХК) изпрати днес искане до главния прокурор Сотир Цацаров делото за убийството на Михаил Стоянов да бъде поставено под специален прокурорски надзор.

25-годишният студент по медицина беше жестоко пребит и удушен на 30 септември 2008 г. в Борисовата градина, като обвиняемите признаха изрично в показанията си, че мотивът за престъплението е била предполагаемата хомосексуална ориентация на момчето. Ако делото бъде поставено под специален надзор, прокурорите, работещи по него, ще бъдат контролирани от по-висшестояща прокуратура.

Основание за искането е Указание на главния прокурор Борис Велчев от 2011 г., с което се предвижда ред за оказване на помощ и надзор по наказателни производства от изключителен обществен интерес и с важно значение за съдебната практика. Според БХК убийството на Стоянов безспорно е такова.

На първо място, то касае престъпление с дискриминационен мотив, популярно наричано „престъпление от омраза”. Това са род особено разрушителни престъпления, които правят своя мишена цели общности от хора, обособени по етнос, националност, вероизповедание, сексуална ориентация и др., и ги принуждават да носят несъразмерен риск от криминална виктимизация в обществото. С други думи — да бъдеш пребит, заради това, че си българин или гей, е различно от това, да бъдеш пребит, просто защото си имал лошия късмет да пресечеш пътя на насилник. Резонансът от престъпленията с дискриминационен мотив отеква върху всички членове на общността-мишена, което прави тежестта им по-голяма, а от там — и наказателната отговорност.

На второ място, убийството е първият документиран и получил широка публичност случай на убийство с хомофобски подбуди у нас, което го прави с особено важно значение за съдебната практика.

По делото за убийството на Михаил са привлечени като обвиняеми лицата Александър Георгиев и Радослав Кирчев. Двамата били част от банда, която обикаляла Борисовата градина с цел „да прочисти парка от гейове”. Наблюдаващият прокурор по делото двукратно внася обвинителен акт, който не отговаря на изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и съдът го връща. Днес делото все още е в Софийската градска прокуратура (СГП), без да е ясно кога и дали изобщо ще премине в съдебна фаза. На 30 септември ще се навършат 5 години от смъртта на Михаил и от началото на действията на властите по случая.

Това е второ идентично искане по същия случай — първото беше изпратено през май 2012 г. от ЛГБТ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев до тогавашния главен прокурор, откъдето бе препратено до СГП. Отговор така и не е получен.

Припомняме, че понастоящем в българския Наказателен кодекс сексуалната ориентация не е включена като признак, на основата на който да се квалифицират престъпления с дискриминационен мотив. Това означава, че дори да разбира защо действията на убиеца или убийците на Михаил Стоянов са по-тежки, отколкото ако мотивът бе изцяло лична вражда, съдът няма как в присъдата си да отчете дискриминационния мотив.

„Отчитането на дискриминационния мотив е важно, тъй като обичайно извършителите на такива престъпления — не непременно убийства, но също тормоз, заплахи и повреждане на имущество — намират принадлежността на жертвата към недолюбвана по някакви причини група за оправдаващо действията им обстоятелство. Ако наказателният закон включва сексуалната ориентация като мотив, който да е отегчаващо вината обстоятелство, законът ясно ще каже на тези извършители „Не, сексуалната ориентация на жертвата не ви оправдава”. Освен това такъв един текст ще засили чувството за постигната справедливост сред засегнатите общности”, заяви ЛГБТ активистът Радослав Стоянов, понастоящем експерт в БХК.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.