София отбелязва Международния ден срещу хомофобията на колела

София отбелязва Международния ден срещу хомофобията на колела

На 17-ти май 1990 г. Световната здравна организация премахва хомосексуалността от международната класификация на болестите. Превърнала се в знакова за движението за равноправие на хора с нехетеросексуална ориентация, през 2004-та датата 17-ти май е обявена за Международен ден за борба с хомофобията и трансфобията и вече 9 години се отбелязва от неправителствени организации, държавни институции и международни структури по целия свят.

Тази година в кампанията се включи и Комисията по правата на човека към ООН, която разпространи изключително силно видео послание с участието на Комисаря по правата на човека към ООН Нави Пилей и Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Във клипа Ки-мун казва: „Организацията на обединените нации има едно простичко послание към милионите ЛГБТ хора по света: Вие не сте сами! ЛГБТ правата са човешки права. Заедно ще изградим свят, който е свободен и равен“. Обръща се специално внимание на факта, че в 76 държави по света хомосексуалността е криминализирана и наказвана със затвор, изтезания и дори смърт.

Според последния доклад на Агенцията на Европейския съюз за основни права, България се нарежда на едно от първите места сред страните-членки на ЕС, в които хомофобията и предразсъдъците към ЛГБТ (лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора) са най-широко разпространени.

По този повод на 17-ти май в София за трета поредна година се организира символично велошествие под надслов „Заедно срещу хомофобията”.

„Целта на велошествието е да бъде изразно средство за всички софиянци, които вярват, че хомофобията е грозен артефакт от ранните етапи на човешкото развитие и мястото й е в учебниците по история, а не в домовете, училищата, офисите и улиците ни”, пише в официалното съобщение на младежката ЛГБТ организация „Действие”, съорганизатор на събитието.

Събирането на участниците във велошествието ще започне в 18:30 ч. пред Съдебната палата. Отправната точка е символична и е избрана, за да напомни, че в Наказателния кодекс все още не са включени престъпленията от омраза на основа сексуална ориентация и полова идентичност.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.