10 причини гей браковете в САЩ да са неизбежни

Няма съмнение, че живеем в интересни времена. Върховният съд на САЩ скоро ще излезе с решение, което ще засегне животът на милиони американци. Става дума за една от последните крачки към равните граждански права в „страната на свободните и домът на смелите” (както се пее в химна), а именно: гей браковете.

Предвид че съм просто обикновен автор на „списък на нещо-си” в Интернет ми е трудно да преценя дали окончателното решение по този въпрос би било велика стъпка напред или назад. Но мога да предположа как нещата ще изглеждат след 20 години: гей браковете ще бъдат напълно законни. Съжалявам, ако не сте очаквали да чуете точно това, но то е неизбежно. Ето ви 10 причини защо:

10. Обществената подкрепа

Не много отдавна — не по-рано от 2000 г. — подкрепата за гей браковете беше черта, характерна само за социално много либералните и либертарианците. На никой друг не му се занимаваше с този въпрос и проучванията на общественото мнение в САЩ показваха, че огромното мнозинство от хората не гледат с добро око на идеята. Еми вече не е така.

През 2011 г. Галъп съобщи, че подкрепата за еднополовите бракове сред американците надхвърля опозицията за първи път в историята на САЩ. Нещо повече — това не е инцидентно. До днес проучванията на различни агенции последователно показват, че мнозинството американци са настроени „про” към гей браковете. Дори най-песимистичните данни на Фокс Нюз показват, че настроенията за и против са в нажежена схватка.

Едва ли е нужно да споменаваме изобилието от политики на федералното правителство, което то прокарва при подкрепа на едва половината от електората. Но това е само едно от най-черногледите изчисления общественото мнение; най-оптимистичното, на Ей Би Си, сочи подкрепа от почти 60%.

9. Политическата подкрепа

Политическата подкрепа за еднополовите бракове, немислима дори през 2008 г., сега е разбиваща. Бил Клинтън, Роб Портман, Дик Чейни, Карл Роув (по негов си начин)… че дори президентът, подкрепят законодателни промени, които да узаконят равенството в брака между разнополови и еднополови двойки. А стъпите ли извън Капитолия подкрепата расте дори повече. Не чухте ли консервативния политически коментатор Бил О’райли, който казва, че се чувства ОК с това двама пича да се вземат? Да, говоря за същия О’райли, доберманът на републиканците и ревностен консерватор.

Когато дори един от шаманите на Фокс Нюз се изкаже в подкрепа на нещо като гей браковете, трябва да ви е ясно накъде духа вятърът. Нещо повече — цели компании се хвърлят в подкрепа на идеята, рискувайки да загубят много от клиентите си. Сред тях са Старбъкс, Бъдуайзър, Амазон и Майкрософт. Да не говорим за веригата за бързо хранене Чик-фил-ей, които направиха промоция с безплатни менюта за гей двойки. Точно като последната сцена в „Спайдър-мен” на Сам Рейми. Даже още по-готино, защото знаем, че няма как да има блудкаво продължение.

8. Религията не го забранява

Вярвате или не, в Библията няма и една думичка за гей сватби. Иисус дори не споменава гей хората, освен ако не приемате либералния прочит на Евангелието от Матей 19:12, където той споменава, че няма нищо против „скопците”. Единственото ясно споменаване на еднополовото сексуално привличане (защото в Библията не пише нищо за любовта между хора от един и същ пол) е в Битие 19, Левит 17-26, Първо послание на св. ап. Павел до Коринтяните и писмото му до Римляните. Предвид че модерните християни като цяло не приемат ритуалните обстоятелствености на Стария Завет (като линчуването с камъни на хора, които събират съчки в съботния ден, кашерните предписания, и прочее), първите два текста можем да пропуснем преспокойно.

Оставаме сами с Павел. И знаете ли какво? Той също не обелва дума за браковете. В посланието си до римляните той обяснява, как идолопоклонничеството води до греховна сласт, а в посланието си до коринтяните сравнява хомосексуалността с проституцията и изневярата. И докато това определено не е прогресивно, да си спомним, че самият Иисус сравнява развода с изневярата в Евангелието на Марк 10:10-12. Тъй че, освен ако не искате да защитавате и тезата, че разводът също трябва да е незаконен, май е най-добре да оставим Господ извън тези дебати.

7. Забраната им е противоконституционна

Ако попитате американците кой е най-великият документ в историята, вероятно ще получите отговор: Конституцията на САЩ. Чл. ІV от текста й постановява, че „[п]убличните актове, официалните документи и съдебните решения на всеки щат се признават и се ползват с доверие във всеки друг щат”.

Така че в самата секунда в която дори само един американски щат легализира еднополовите бракове (което вече е факт), останалите трябва де факто да признаят съюзите, сключени там. Ще познаете ли колко от щатите правят това? Отговорът: не много. Което означава, че една огромна част от САЩ технически погледнато нарушава конституцията — основния закон на републиката.

Представете си Масачузетс изведнъж да реши да подложи на съмнение това дали браковете, сключени в Мисисипи, са законни. Ще настане вой до небето, нали? Е, ами точно с такъв случай си имаме работа в момента. Благодарение на чл. ІV от Конституцията на САЩ, имаме принципа „или всички играем, или никой не играе”. И поне докато щатите, които вече са приели еднополовите бракове, не си променят мнението, всички трябва да играем.

6. Равенство

Като заговорихме за конституцията, Четиринадесетата поправка на американската конституция е доста ясна, що се касае до равенството. Простичко казано, там пише, че всички трябва да сме еднакви в очите на закона. Само че в момента нещата не седят точно така. Докато четете това, на милиони гей двойки в болници в САЩ им бива отказано правото да вземат решение дали да бъдат изключени животоподдържащите системи на човека, когото обичат, и с когото живеят. Вместо това персоналът на болницата е задължен да се обади на роднините на пострадалия, дори те да живеят през девет щата в десетия и да ненавиждат собственото си дете, брат или сестра.

Вие как бихте се чувствали, ако нямате думата за живота на любимия си човек? Аз лично бих полудял до толкова, че да протестирам пред Конгреса всеки ши**н ден. Но ограниченията не спират дотук. Еднополовите двойки нямат права, които имат разнополовите, разписани в над 1000 федерални закона, като правото на имуществена общност със съпруга или правото на отпуск от работа, за да се погрижиш за болния си партньор. Как ви звучи — като Америка или като чугуноглава диктатура? Както някой беше казал: „докато няма свобода за всички хора, няма свобода за никого”.

5. Не касаят хетеросексуалните бракове

Без значение до какво решение ще стигне Върховният съд на САЩ, хетеросексуалният брак няма да бъде засегнат. Дори да е позволено на мъже да сключват брак с мъже, и жени да сключват брак с жени, това няма да промени нищо за хетеросексуалното мнозинство. Те ще имат същите права, които имат и сега; същите данъчни облекчения (или липсата на такива) и най-важното — никой хетеросексуален няма да бъде задължаван да се жени за човек от своя пол.

Ако се замислите, дори аргументът, че равенството в брака ще увреди институцията брак, е просто небивалица. Статистиката на разводите в САЩ е доста висока: през 2005 г. така са завършили 40 процента от браковете в Ню Йорк. С други думи и без друго институцията на брака отива на кино.

Вместо да бъдат летална инжекция, гей браковете може да бъдат витална такава — много хора ще се присъединят към институцията, няма да я напуснат. Колкото до демагогския аргумент, че легализирането на гей браковете ще доведе до полигамия и бракове между котки и кучета — Нидерландия е легализирала еднополовите бракове преди 13 години. Знаете ли колко души са се оженили за козичката си там? Вероятно по-малко, отколкото в САЩ…

4. Децата ще имат любящо семейство

Цялата идея за „защитата на традиционния брак” идва да подсигури на децата добра и стабилна среда, в която да растат. Аргументът е, че децата имат нужда от стабилна, здрава семейна среда, а не такава, в която родителите им си вдигат багажа при първия скандал.

Ами, познайте какво: в момента на хиляди деца тази възможност бива отказвана. Според преброяването от 2011 г. една четвърт от еднополовите двойки в САЩ отглеждат деца, като 65 000 са осиновените от такива двойки. Това са деца, които иначе няма къде да отидат. И няма нищо по-добро за тях от това техните майки и бащи да имат възможност да уседнат и да се погрижат за това да бъдат истински отговорни родители. Но в момента тези деца са в едно юридически неопределено положение. Срамота е, че не правим нищо, за да им помогнем.

3. Ще се отрази добре на икономиката

Колебаех се дали да включвам това, защото въпросът въобще не трябва да опира до пари. Но после си помислих: „Защо пък не!?”. Накратко казано, от десетилетие изследвания показват, че гей браковете ще налеят милиарди долари в данъци и ще оживят бизнеса и продуктивността. Звучи налудничаво, но ако се замислите:

Първо, в САЩ бракът не е много облекчен от данъчната система. Като наложите на гей хората същите данъци, които се вземат от хетеросексуалните, икономистите изчисляват, че правителството ще спечели допълнителни $34 млн. годишно. Второ, легализация на федерално ниво ще доведе до експлозия от бракове, което ще доведе до… харчене на пари. Това може да донесе над милиард долара.

Това са си бая пари, които могат да спасят бизнеси. Ами да не би Дисни, Найки и Ваяком да са про-гей от алтруизъм? Е, може би, но това ще им донесе и гъвкавост за служителите им, които ще имат по-малко пречки да се местят от щат в щат (защото в нов щат бракът им може и да не е признат). Ще им спести и счетоводни главоболия при данъчното облагане на служителите, които са женени за партньор от противоположния или от същия пол.

Така че, ако сте про-бизнес настроени, трябва да сте и про-гей!

2. Гей двойките могат да бъдат чудесни родители

В тази статия Уошингтън Поуст обобщава изследване на Американската академия по педиатрия, което не открива абсолютно никакво доказателство в подкрепа на твърдението, че еднополовият състав на родителската двойка вреди на децата. Всъщност, резултатите показват, че лесбийките може би са дори по-добри родители, но това може да се дължи и на изкривяване поради малката извадка.

Сега, дотук имаме зад гърба си 30 години изследвания върху този въпрос. Като навъртим 40, може да се окаже, че гей родителите ще се трансформират в чудовища и ще изядат децата си. Не е невъзможно! Но засега изглежда, че гей двойките са точно толкова способни да бъдат прекрасни или ужасни родители, колкото и хетеросексуалните. Децата им нямат автоматично проблеми с дрогата, не участват в разюздани сатанински оргии, нито дори стават хомосексуални на свой ред. Ако нещо им е различно, то е това, че са по-отворени към приемането на различията, което е нещо хубаво, нали?

1. Така е правилно

Вижте, ясно ми е, че всички ние имаме различно мерило за това кое е „правилно”. Но също така се надявам, че сме съгласни по един въпрос: че никой не трябва да страда само защото е различен, както и че правителството не може да дискриминира никого, по каквато и да е причина.

Ако това е и вашата концепция за „правилно”, тогава — супер! Може и да стигнем до консенсус. А ако не — то си е вашето мнение и аз просто не съм съгласен с него. Времето тече и някой ден нашите внуци и правнуци ще погледнат назад и ще цъкат с език, питайки се как е възможно приемането на това законодателство да отнеме толкова много време.

Преводът е с малки изменения. Автор: Морис М., Listverse.com.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.