Първи действащ баскетболист от НБА се разкри като гей

Първи действащ баскетболист от НБА се разкри като гей

Баскетболистът на „Бостън Селтикс” Джейсън Колинс стана първият състезател в четирите основни американски професионални спортове, който обявява, че е хомосексуален.

Колинс обяви своята сексуална ориентация в материал за списание „Спортс илюстрейтид”: „Аз съм 34-годишен център от НБА. Аз съм чернокож. И съм гей“.

Колинс обяви, че трагедията по време на маратона в Бостън, където загинаха трима души, го убедила, че трябва да се разкрие. Президентът на САЩ Барак Обама, звездата Кобе Брайънт и компанията за производство на спортна екипировка „Найки” изразиха подкрепата си за решението на Колинс да се разкрие.

Бившият играч от НБА Джон Амаечи се разкри през 2007 г., но след като беше прекратил кариерата си.

Обама, който миналата година обяви подкрепата си към гей браковете, се е обадил на Колинс. Той му казал, е е впечатлен от куража и му предложил подкрепата си, съобщи Белият дом.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън обяви решението „важен момент за професионалните спортисти и историята на ЛГБТ обществото”.

Дъщеря му Челси, която познава Колинс от студентските си години в Университета Станфорд написа в „Туитър”: „Много съм горда от приятеля ми Джейсън Колинс за силата и куража да стане първия открит гей играч в НБА”.

Комисарят на НБА Дейвид Стърн заяви: „Джейсън е много уважаван играч и съотборник и ние сме горди, че пое лидерската роля по този много важен въпрос“.

Звездата на „Лос Анджелис лейкърс“ Кобе Брайънт беше сред играчите, които публично изразиха подкрепата си. „Найки” също подкрепи решението. „Джейсън е спортист на „Найки”. Ние сме компания, която зачита различността и включването“, се казва в становище на компанията.

Реакцията не беше изцяло положителна. Анализаторът за телевизионната компания ESPN Крис Брусард обяви, че не вярва, че „можеш да живееш открито живот на хомосексуалист“ и да си християнин.

В материала в „Спортс илюстрейтид“ Колинс, който за последно игра във „Вашингтон уизардс” и „Бостън селтикс”, заяви: „Нямах намерение да ставам първият отрит гей в американските професионални спортове. Но след като съм, съм готов да започнем този разговор. Не ми се искаше да съм детето в класа, което вдига ръката си и казва „Аз съм различен”. Може би някой друг трябваше да го направи. Но лед като никой не го е направил, аз си вдигам ръката“.

В своята 11-годишна кариера в НБА Колинс е играл в шест отбора. Той обясни, че се е опитвал да подтисне чувствата си във връзки с жени.

„Когато бях по-млад се срещнах с жени. Дори имах връзка. Мислех, че имам обикновен живот. Смятах, че трябва да се оженя и да имаме деца. Опитвах се да си казвам, че небето е червено. Но винаги съм знаел, че е синьо”, добави той.

Колинс обясни, че през 2012 г. в знак на солидарност е променил номера на екипа си на 98 – номерът, който се свързва с гей обществото в САЩ.

Източник: Dnevnik.bg

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.