Върховният съд на Белиз ще изслуша страните по дело за декриминализиране на хомосексуалността

Върховният съд на Белиз ще изслуша страните по дело за декриминализиране на хомосексуалността

Идния месец Върховният съд на Белиз ще изслуша страните по дело, оспорващо инкриминирането на сексуалните актове между лица от един и същ пол.

Според наказателния закон на страната, хомосексуалните й граждани могат да бъдат наказани с до 10 години затвор. Член 53 от закона гласи:

Всеки, който има полово общение против законите на природата, с друго лице или с животно, се наказва със затвор за 10 години.

Обединено активистко движение на Белиз е една от организациите, оспорващи законосъобразността на текста. В защита на закона застават католическата и англиканската църква.

„Църквата използва стандартните хомофобски аргументи, изопачавайки фактите и хвърляйки заблуждаващи обвинения, за да объркат обществеността”, заявява Калеб Ороско, жалбоподател по делото. „Казват, например, че злоупотребяваме сексуално с деца, че ще учим децата в училище на хомосексуален секс, че ще искаме сваляне на минималната възраст за участие в законен сексуален акт, и разбира се — твърдейки, че хомосексуалността е избор”.

Законът системно е използван за заплахи и тормоз към хомосексуалните в Белиз. Жалбоподателите не се ползват с подкрепата на парламентарно представените партии — нито мнозинството, нито опозицията. Изслушванията са от 7 до 10 май.

Белиз е единствената страна в региона с британско колониално наследство. Страната има изключително шарен етнически и езиков състав. С население от едва малко над 300 000 души, Белиз е не просто единствената страна в Централна и Южна Америка, където еднополовите сексуални актове са инкриминирани, но е куриоз с това, че тази разпоредба е въведена в закона през 2003 г., а не е реликт от британското колониално минало, както на много други места по света.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.