Руската Държавната дума: Оправдаването на хомосексуалността е противоправно

Руската Държавната дума: Оправдаването на хомосексуалността е противоправно

Публичното „оправдаване на хомосексуалността” и „формирането у непълнолетни лица на изкривена представа за социалната равностойност на традиционните и нетрадиционните брачни отношения” може да станат в Русия правонарушения, за които ще се предвижда глоба от 4 000 до 500 000 рубли (от 100 до 12 000 евро), съобщи вестник „Коммерсантъ”.

Съответните изменения на Кодекса за административните правонарушения на Руската Федерация са разработени от Комисията на Държавната дума по въпросите на семейството, жените и децата. Председателят на комисията, Елена Мизулина, увери „Коммерантъ”, че това е само работен вариант на предложенията, но подчерта, че „не е възможно този закон да не се приеме”.

По-ранна версия на този законопроект, предвиждаща въвеждането в Кодекса за административните правонарушения на специален член за забрана на „пропагандата на хомосексуалността сред непълнолетните”, беше приета на първо четене от Държавната дума през януари. Тогава се установи необходимостта от някои допълнителни уточнения преди второто четене, например въвеждане на определения за понятията „хомосексуалност” и „пропаганда” в Кодекса за административните правонарушения. Междувременно имаше и предложения за включване на забраната на „пропагандата на хомосексуалност” в Закона за защита на децата от информация, причиняваща вреда на здравето и развитието им, което вече е направено в новата версия на законопроекта.

В новата версия също се предлага да се въведат глоби за „провеждането на зрелищни мероприятия и други публични действия, насочени към оправдаване и одобрение на хомосексуалността” и „общодостъпно разпространение на информация, която може да формира у непълнолетни лица изкривена представа за социалната равностойност на традиционните и нетрадиционните брачни отношения” (последната формулировка вече е използвана в местния закон на Санкт Петербург). Освен за пропагандата на „мъжеложство и лесбийство”, може да се въведат и санкции за „пропагандата на бисексуалност и трансполовост”.

Изменения на законопроекта ще се приемат до 25 май, а след това той ще премине и през обсъждане. Единствената дейност, чието публично „оправдаване” в момента е забранено със закон в Русия, е тероризмът.

Николай Сванидзе, член на президентския Съвет по правата на човека, заяви пред „Коммерсантъ”, че депутатите се опитват да се преборят с „природни наклонности, които, за разлика от педофилията, не предполагат насилие”. „Ограничаването на правата — без значение дали става дума за опозиционери, общественици, хора с нетрадиционна сексуална ориентация или червенокоси — винаги е опасно. Хората имат право да защитават своите права. Освен това така се отвлича вниманието от по-сериозни и най-вече реални проблеми”, добави г-н Сванидзе.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.