Сенатът на Франция реши да узакони еднополовите бракове въпреки протестите

Сенатът на Франция реши да узакони еднополовите бракове въпреки протестите

Вчера френският сенат реши да приеме законопроекта за узаконяване на семейните отношения на еднополови двойки, въпреки дълбокият консерватизъм в страната, който изплува на повърхността около дебатите по темата.

Легион от полицаи, готови да разпръснат протестиращите с водни струи, се бе събрал пред сената в очакване на решението, съобщават от „Асошиейтед Прес”. Протестиращите бяха хиляди, но мирни. На други места имаше събирания на празнуващи.

Дебатите мобилизираха десницата, поразена до днес от изборния успех на президента-социалист Франсоа Оланд. Въпреки това законопроектът не срещна особени трудности в доминирания от социалисти парламент, а това бе едно от предизборните обещания на Оланд. С 331 на 225 гласа сенатът реши на трето четене отново в полза на проекта.

Правосъдният министър Кристиане Тобира заяви, че първите сватби ще могат да бъдат сключени през юни — символичен за международното гей-лесбийско движение месец заради бунтовете при „Стоунуол” през 1969 г.

„Вярваме, че първите бракове ще бъдат красиви и ще носят повея на веселие, а тези, които днес са против тях, ще бъдат поразени от щастието на новобрачните и техните семейства”, заяви тя.

През това време отвън има сякаш имаше повече полицаи, отколкото протестиращи.

Клеър Барон, 41-годишна майка на две деца, заяви, че ще се бори против равенството в брака между еднополови и разнополови двойки до последно:

„Ще продължа да ходя на протестите, няма да се предам. Законопроектът още не е закон, а президентът трябва да чуе гласа ни. Тук сме, за да защитим семейните ценности. Децата се нуждаят от майка и баща”, заяви Барон.

В последните седмици престъпленията с дискриминационен мотив (престъпления от омраза) на основата на сексуална ориентация претърпяха значим скок във Франция. Бяха нападнати няколко гей двойки, а някои законодатели получиха заплахи, в това число председателят на сената, Клод Бартелон, който в понеделник получи писмо с барут.

Стотици хиляди се събраха на един от първите протести против законопроекта — консервативни активисти, семейства, пенсионери, свещеници и други. Всичко завърши със сълзотворен газ след като десни екстремисти с маски и качулки, атакуваха полицията, повреждайки паркирали коли в опит да достигнат президентския дворец.

Група в подкрепа на законопроекта се събра зад кметството а отпразнува победата.

„Чувствам необятна, гигантска радост”, заяви 39-годишният Силван Розел. „Сега вече всички сме равни. Това е нещо голямо! Франция изоставаше. Отне ни 14 години след като бяха приети гражданските съюзи да постигнем и равенство в брака. Чувствам се великолепно!”.

Бертран Деланое, кметът на Париж, който е открит гей, бе един от стотиците празнуващи по улиците на Маре — историческият гей квартал на френската столица.

Намеренията на Оланд да изпълни това си обещание не бяха особено спорни, до момента в който доверието в него се срина заедно с икономиката в условия на криза.

„Опозицията е в слабото положение в случая, но пък знаят кои бутони да натиснат, за да събудят реакция в обществото на една либерална страна като Франция, където никой не смяташе, че от това може да стане такъв голям въпрос”, заяви Хосеин Ализаде, координатор на базирана в САЩ неправителствена организация Комисия за човешките права на гейовете и лесбийките.

Бившата комедиантка, Фрижид Баржо, едно от обединяващите лица на протестите, заяви, че протестиращите планират да се явят на местните избори през 2014 г. Тя подчерта, че провокаторите на насилие ще бъдат изолирани, но правителството ще получи заслужен отпор заради отказа си да се вслушва в народа.

„Насилието идва заради начина, по който това [браковете] ни се налага”, заяви тя.

Водената от Саркози опозиция ще отнесе въпроса до конституционния съд на страната.

„Противоречията, които видяхме, са провокирани и манипулирани — отчаян опит да се спре ходът на историята”, заяви Еван Волфсън от американската неправителствена организация Свобода в брака, която е консултирала френските законодатели по отношение на законопроекта. „Не мисля че те отразяваха някакво действително дълбоко разцепление във френското общество”, допълни той.

До сега във Франция съществуваше небрачната форма на легализиране на семейните отношения наречена „граждански съюз”. Гражданският съюз обаче не дава възможност на двойките — еднополови или разнополови — да осиновяват деца. Децата са традиционно проблематична тема когато става въпрос за еднополовите двойки. Според скорошни проучвания малко над половината французи са против отглеждането на деца от еднополови двойки — почти толкова, колкото подкрепят еднополовите бракове.

12 държави в света в момента имат действащи закони, уреждащи брака на лица от един и същ пол. На последни процедурни фази са Уругвай, Нова Зеландия и Франция. Великобритания прие на две четения законопроект за равенството в брака и предстои трето.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.