Архиепископът на Париж се бои от разпалване на насилие заради гей браковете

Архиепископът на Париж се бои от разпалване на насилие заради гей браковете

Най-високопоставеният католически духовник във Франция предупреди, че узаконяването на еднополовите бракове може да провокира насилие в обществото.

Кардинал Андре Вин-Троа, архиепископ на Париж, сподели тази седмица с други архиепископи тревогите си, че равенството в брака на еднополовите и разнополовите двойки може да провокира насилие и да разцепи френското общество.

„Така се гради общество на насилието”, обясни той. „Обществото загуби способността си за интеграция и особено способността си да обедини различията в общ проект. Налагането със сила може за известно време да създаде впечатление, че не е така. За да се избегне парализиране на политическия живот във време, когато трябва да се вземат важни икономически и политически решения, този процес не трябваше да бъде започван”.

Повод за изказванията на кардинала е пролетното събрание на френските епископи и решението на френския сенат от миналия уикенд в полза на легализацията.

През март шествие от 300 000 души премина през Париж, като дори се стигна до насилие, когато малка група се отцепи от него и се опита да достигне Шанз-Елизе. Всичко завърши със сълзотворен газ.

Кабинетът на президента Франсоа Оланд показа силна подкрепа за законопроекта.

Както православните църкви, така и католическата поддържа от векове последователна позиция против еднополовата интимност, която, според тези християнски деноминации, е неприемлива според Библията, а бракът е само между мъж и жена. Това бе и причината миналата седмица католически свещеник от Аржентина да бъде отлъчен заради изказване в подкрепа на еднополовите бракове в страната.

Понастоящем еднополовите бракове са легални в 11 държави (6 от които държави-членки на ЕС), към които съвсем скоро ще се присъединят Нова Зеландия и Уругвай. Във Франция и Великобритания законопроектите са все още в националните парламенти.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.