Пан Ки-мун: Религията, културата и традициите не могат да оправдават дискриминацията срещу гейовете и лесбийките

Пан Ки-мун: Религията, културата и традициите не могат да оправдават дискриминацията срещу гейовете и лесбийките

Призовавайки „да изправим неправдите” Генералният секретар на ООН Пан Ки-мун вчера осъди дискриминацията срещу лесбийките, гейовете, бисексуалните и трансполови хора (ЛГБТ) и заяви, че религията, културата и традициите никога не могат да бъдат оправдание да се отказват основни права на тези хора.

„Правителствата имат правно задължение да защитават всички”, заяви Пан Ки-мун (изписван от българските медии като Бан Ки Мун) във свое видеообръщение към Конференцията по човешки права, сексуална ориентация и полова идентичност в Осло. Ки-мун адресира нападенията, арестите и убийствата на ЛГБТ хора по света. „Някои ще се противят на промяната. Ще се аргументират с националната си култура, традициите и религията, за да защитават това статукво. Същите аргументи са били ползвани да се оправдаят робството, жененето на деца, изнасилванията от съпрузи и гениталното осакатяване на жени. Уважавам културата, традициите и религията, но те никога не може да се използват, за да се оправдае отричането на основни права”.

Пан, което всъщност е фамилното име на бившия южнокорейски дипломат, неколкократно е заклеймявал насилието и дискриминацията на основата на сексуална ориентация или полова идентичност. Той заяви, че светът трябва да е оскърбен, виждайки хора, страдащи от дискриминация заради това кои са или как изглеждат.

„Това е едно от големите пренебрегвани предизвикателства пред човешките права в наше време. Трябва да изправим тези неправди”, заяви той и напомни, че много национални правителства продължават да не признават хомофобското и трансфобско насилие и дискриминация като несправедливост.

„Моето обещание към ЛГБТ членовете на нашето семейство, наречено човечество, е: Аз съм с вас. Обещавам ви като генерален секретар на ООН, че ще осъдя нападенията срещу вас, и ще продължа да настоявам пред световните лидери за напредък”.

Конференцията, финансирана от Норвегия и Република Южна Африка, е част от серия регионални семинари, които ще се проведат във Франция, Бразилия и Непал през март и април, както и предстоящ в Африка. Цел на семинарите е да се разпознаят специфичните предизвикателства пред човешките права на сексуалните малцинства в различните региони, както и да се обсъдят стратегии за справянето с тях.

Повод за семинарите е доклад на Офиса на върховния комисар на ООН по човешките права, Наванетем Пилей, който разглежда отговорността на държавите за преодоляване на дискриминационните закони и практики на основата на сексуална ориентация и полова идентичност.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.