Френският сенат гласува в подкрепа на еднополовите бракове

Френският сенат гласува в подкрепа на еднополовите бракове

Още една значителна стъпка към равенството в брака направи френският сенат (Горната камара на парламента) в началото на миналата седмица. Със 179 срещу 157 гласа бе приет законопроект, премахващ различния пол като необходимо условие за сключване на брак в страната.

Цели десет часа продължи дебатът по законопроекта. Долната камара на френския парламент го одобри през февруари с 329 срещу 229 гласа.

Макар че други текстове в проекта останаха за допълнително обсъждане, чл. 1 от закона бе приет в полово неутрален вид, което дава на еднополовите двойки правна възможност да сключат брак. Другият основен спорен въпрос е правото на осиновяване и достъп до допълнителни права, които имат хетеросексуалните двойки.

Законопроектът срещна изненадващо многолюдни протести от страна на религиозни и националистически настроени групи. Въпреки това, мине ли през сената, единствената пречка, оставаща през законопроекта, е президентът Франсоа Оланд, който всъщност обеща в предизборната си кампания, че ще работи за узаконяването на браковете на еднополовите двойки и превърна равноправието на нехетеросексуалните хора в едно от ударенията на външната политика на Франция.

Стъпките на Франция и Великобритания от тази година в посока на въвеждане на равенство в брака за двойките от различен и еднакъв пол разгневиха все по-консервативната Русия. След като сурово наказа активистките от „Пуси райът” и заформи скандала с ареста и смъртта на адвоката Сергей Магнитски (арестуван през 2008 г. за данъчни измами, след като обвини руски полицейски служители, че са откраднали 230 милиона долара), през последните месеци администрацията на Путин и депутатите от партията му „Единна Русия” предприеха редица действия, за да се противопоставят на държавите, узаконяващи еднополовите връзки.

Най-напред руската администрация заплаши, че приемането на еднополовите бракове във Великобритания и Франция може да доведе до ограничения за осиновяването на руски деца от семейства в тези държави. После подобна мярка бе предложена от народна представителка от партията на Путин, а сетне и самият той подкрепи идеята.

Паралелно с това различни области в Русия приеха местни законодателства, превръщащи публичното говорене за хомосексуалността изобщо в административно нарушение, наказуемо с хиперболични глоби. В последствие такъв законопроект бе внесен и приет на първо четене от руската Дума (парламентът на Руската федерация), чието приемане може да въведе такова административно нарушение на федерално ниво в цялата страна. Критиките на международни експерти по човешките права срещу това законодателство срещнаха нелогичния, отявлено невеж и демагогски отговор от страна на руската администрация в лицето на външния министър Сергей Лавров. Лавров заяви, че „пропагандирането на хомосексуалност”, ерго — всяко публично говорене, което я представа другояче, освен в негативна, стигматизираща светлина, — не било международно задължение на Русия. През 2009 г. в Русия бе направен опит за криминализиране на словото, определяно мъгляво като „хомосексуална пропаганда”, която обаче тогава бе отхвърлен от руската Дума.

По същото време в САЩ пък текат два съдебни процеса, всеки от които може да доведе до значим напредък в равенството в брака на федерално ниво.

В България въпросът за въвеждането на правна уредба за семействата на еднополови двойки и техните деца достигна до политическата сцена само веднъж — преди предходните парламентарни избори в България, когато бе представен законопроект за нов Семеен кодекс. В първоначалната версия на законопроекта се предвиждаше правна уредба за отношенията на небрачни двойки, които не желаят да сключат брак — т.нар. фактическо съпружеско съжителство. Тази уредба обаче бе разписана само за разнополови двойки. Това провокира реакция както от страна на отделни граждани, така и от страна на тогавашната ЛГБТ организация „Джемини”, която днес вече не съществува. Тогава гласовете, протестиращи срещу дискриминирането на семействата на еднополовите двойки, бяха заглушени от циничната реторика на депутати и министри от основните парламентарно представени партии — НДСВ и БСП. Сред най-силните хомофобни публични изказвания бяха тези на проф. Огнян Герджиков (НДСВ) и Татяна Дончева (БСП), която пък по-рано се бе изказала и в полза на криминализиране на хомосексуалността.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.