Хиляди протестираха при посещението на Путин в Амстердам

Хиляди протестираха при посещението на Путин в Амстердам

Хиляди граждани излязоха на протестна демонстрация срещу законопроекта против „гей пропагандата” в Русия, когато руският президент Владимир Путин посети нидерландската столица на 8 април.

Законопроектът, който все още трябва да се приеме на второ четене и да бъде подписан от Путин, за да се превърне в закон, предвижда за нарушителите глоба от 500 000 рубли (над 12 000 евро).

„Забраната за т.нар хомосексуална пропаганда е само една стъпка от това, което гей активистите наричат „организиран от държавата лов на вещици”. Едва миналата година съдът в Москва наложи стогодишна забрана на гей прайда в града. Това не се е понравило на служителите в Градския съвет на Амстердам, които са предприели необичайната стъпка да протестират срещу гостуващ държавен глава”, каза кореспондентът на EuroNews Джеймс Фрейни.

При пристигането на Путин издигнатите знамена с цветовете на дъгата из града бяха свалени наполовина. Кметството на Амстердам също взе участие в акцията.

Един от заместник-кметовете на Амстердам заяви за EuroNews:

„Имаме голяма гей общност в Амстердам и в нашия град всеки може да живее така, както иска, и да бъде такъв, какъвто иска, и държим всеки на света да знае това, включително и нашите партньори”.

2013-04_protest_Amsterdam_Putin

Нидерландия е най-големият търговски партньор на Русия в Европа.

Международната правозащитна организация Амнести Интърнешънъл също организира кампания за посрещането на президента Путин с плакати и ограждения, имитация на полицейска лента с надписи „Гей пропагандата забранена. Не плашете президента Путин. Зона свободна от човешки права.” и други подобни, критикуващи нарушенията на човешките права в Русия.

Преди пристигането си в Амстердам Путин прекара сутринта в Хановер с германския канцлер Ангела Меркел, която го упрекна за репресиите над неправителствени организации в Русия, а протестиращи от феминистката група Femen го атакуваха за правата на жените.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.