Американски неврохирург се извини за сравнение на педофилите с гей хората

Известният с консервативните си възгледи д-р Джон Карсън, неврохирург от частния изследователски университет Джон Хопкинс в Балтимор, се извини за сравнението на гей хората с педофилията и зоофилията, което направи пред „Фокс Нюз”.

През март Карсън се появи по телевизията, заявявайки: „Мисля, че бракът е между мъж и жена. Добре известно е, че той е фундамент на обществото, и никоя група, били това гейовете, NAMBLA (Северноамериканската асоциация за любов между мъже и момчета), или хората, които вярват в зоофилията — без значение кои са — не могат да променят значението [на понятието брак – бел.авт.]”.

Коментарът предизвика бурна ответна реакция от ЛГБТ активистите, заради очевидното сравнение на хомосексуалността с педофилията и зоофилията. Студенти в Джон Хопкинс пък организираха подписка по повод избора на Карсън за личност, която ще държи реч на церемонията по дипломиране, като поискаха той да бъде заменен с друг лектор.

В петък Карсън изпрати писмо до университета, извинявайки се за главоболията, причинени от „зле подбраните” му думи: „Да наранявам другите е нещо, което не е моя черта и нещо, в което не вярвам. Има много уроци за научаване за всеки, дръзнал да се изяви на политическата сцена, и аз няма да забравя този. Макар да вярвам, че бракът е нещо между мъж и жена, има много по-малко обидни начини да го изразя. Надявам се хората да запомнят живота ми, посветен на кариерата, а не на тези зле подбрани думи”.

Деканът на медицинското училище към университета, д-р Пол Ротман, заяви, че Карсън има право да изрази мнението си и още: „Разбираме, че съществуващото сега напрежение е резултат от нараняващия, обиден език, който бе използван”.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.