Лех Валенса се оплака, че загубил $ 70 хил. заради реакцията на гей общността срещу хомофобските му изказвания

Лех Валенса се оплака, че загубил $ 70 хил. заради реакцията на гей общността срещу хомофобските му изказвания

Бившият полски президент Лех Валенса се оплака, че е загубил $ 70 хил. от отменени лекции в САЩ, последвали анти-гей изказванията му по-рано тази година.

„Хомосексуалните трябва да седят на последната пейка в пленарната зала или дори отвъд стените на залата, а не някъде отпред”, заяви бившият президент на Полша в периода 1990-1995 г. в телевизионно интервю. Валенса сподели мнението си във връзка с течащите дебати за легализиране на гражданското партньорство за разнополови и еднополови двойки в Полша. Той заяви: „Малцинството не може да се налага на мнозинството. Те трябва да знаят, че са малцинство и да се задоволят с по-малко”.

Коментарите на Валенса получиха незабавен отзвук в родината му, срещайки сериозни критики от опозиционери и гей активисти. Много хора заявиха, че изказванията на Валенса са несъвместими с демократичния ред, за който самият той се е борил. Чуха се и призиви да върне Нобеловата награда за мир.

„Ще покажа на света колко ефективно е хомосексуалното малцинство: какво е истинското му лице, как преследва и наказва мнозинството”, заяви Валенса в радио интервю вчера.

Два са ангажиментите на Валенса, които са били отменени в САЩ. Нито критиката, нито реакцията на свободния пазар обаче сломява позицията на бившия президент:

„Трябва ли да парадират пред мнозинството?”, попита той, реферирайки към ежегодните гей паради във Варшава и други полски градове. „Те трябва да бъдат скромни, интимни, не да демонстрират пред обществото”.

Според Валенса той е атакуван от „гей лобито” несправедливо:

„Моментално започнаха да упражняват влиянието си, защото градят силата си върху болката и обидата. Как могат да казват, че съм ксенофоб или че съм против малцинствата!?”.

Прокуратурата заяви, че няма да търси отговорност на Валенса за думите му, тъй като полската Кинституция не предвижда анти-гей словото да е извън закона.

Полша понастоящем има само един открит хомосексуален народен представител и единственият транссексуален депутат в цяла Европа.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.