Американската академия по педиатрия се обяви в подкрепа на еднополовите бракове

Американската академия по педиатрия се обяви в подкрепа на еднополовите бракове

Докато общественото мнение в САЩ все повече се измества в подкрепа на равенството в брака на разнополови и еднополови двойки, а утре и в сряда Върховният съд на САЩ ще проведе изслушвания по две дела за еднополовите бракове, едното от които касаещо забраната им на федерално ниво, една от най-големите медицински организации в Северна Америка излезе с позиция в подкрепа на узаконяването на еднополовите бракове, тъй като те са „най-добрият начин да се гарантират правата и сигурността на техните деца”.

Американската академия по педиатрия (ААП), професионалното сдружение на педиатрите в САЩ, в която членуват над 60 000 лекари, оповести новината в априлския брой на официалния си журнал Pediatrics.

„Обръщат се към нас с въпроса — равенството в брака на еднополовите двойки в най-добър интерес на децата ли е?”, заяви Елън Перин, един от авторите на текста на официалната позиция и педиатър от Бостън.

Позицията на организацията идва в резултат на петгодишно проучване на всички авторитетни научни доказателства. В заключение според специалистите не съществува причинно-следствена връзка между сексуалната ориентация на родителите и добруването на децата.

„Ако детето има двама любящи и способни родители, които са изградили постоянна връзка в брак, това е в най-добрия интерес на детето”, заяви д-р Перин. Тя подчерта, че още през 2002 г. Академията е подкрепила осиновяването и приемната грижа от еднополови двойки.

Според Перин е съвпадение, че становището на Академията е готово дни преди ключовите съдебни дела във Върховния съд.

Позицията на Академията бе заклеймена миналата сряда от консервативни и религиозни организации, включително Американският колеж по педиатрия — все още малка организация, която се отцепи от ААП тъкмо заради тяхната позиция за осиновяването през 2002 г.

Ден Трънбил от Колежа по педиатрия, заяви, че „академията пренебрегва солидни доказателства и здравни рискове за децата, като поддържа узаконяването на еднополовите бракове. Основават позицията си на ограничени данни, добити и акумулирани по предубеден начин”. Според Трънбил повечето такива изследвания обхващат твърде кратък период от време, а „мнозинството исторически данни показват, че децата в хетеросексуални семейства с двама родители се развиват най-добре”.

Обществото обаче не мисли така. Миналата седмица електронната медия Ей Би Си и вестник „Уошингтън Поуст” публикуваха резултати от допитване до общественото мнение, според което 58 процента от американците подкрепят легализирането на еднополови бракове. Сред открояващите се щати е Пенсилвания, където 47 процента от жителите на щата все още смятат, че хомосексуалността трябва да е нелегална. Това обаче не попречи в щата да бъде въведено антидискриминационно законодателство.

Понастоящем 9 щата плюс Окръг Колумбия вече са узаконили еднополовите бракове.

Д-р Перин формира мнението си на основата на науката и това, което вижда в своя офис: „Откакто Масачузетс стана първият щат, легализирал еднополовите бракове преди осем години, няма спор, че децата на еднополови двойки, които идват при мен, се чувстват по-малко дискриминирани. Техните семейства не са по-лоши от тези на другите деца. Гражданските съюзи просто не постигнаха този ефект. Правната уредба, която не е брак, доведе до това тези двойки да бъдат сочени като „неравноценни” и не толкова добри, колкото другите семейства, а децата несъмнено усещат това. Съзнаваме, че академията приема позиция, която е обект на критики, но ние сме неотстъпно на страната на децата”.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.