Според новия папа Франциск І еднополовите бракове и осиновяването от такива двойки са дяволска работа

Според новия папа Франциск І еднополовите бракове и осиновяването от такива двойки са дяволска работа

След като папа Бенедикт ХVІ напусна престола, официално по здравословни причини, вчера бе избран нов папа — аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио, който ще служи като глава на римокатолическата църква под името Франциск І.

266-ият папа е първият от осем века насам, който не е европеец. 76-годишният Берголио е прекарал почти цялата си кариера в Аржентина. Медиите го описват като човек, който е опитен в работата с обикновените хора и със свещеници, ръководещи бедни общности. Освен с това обаче Берголио има и опит с хомофобската лексика на Светия престол. В миналото той е описвал браковете на и осиновяванията от еднополови двойки като „унищожителна атака срещу Божия план”.

Според него осиновяването от еднополови двойки е и форма на злоупотреба с децата и дискриминация.

През 2010 г. той остро се противопостави на легализирането на еднополовите бракове и осиновяване в родна Аржентина, заявявайки, че населението на страната „ще попадне в ситуация, която сериозно може да увреди семействата — бащи, майки и деца. Залогът е идентичността и оцеляването на семейството. Залогът е и животът на много деца, които ще бъдат обект на дискриминация и лишени от човешкото си развитие, дадено им от майката и бащата по волята Божия. Залогът е пълното отвръщане от Божия закон, запечатан в сърцата ни”.

Той стигна до там, че да опише равенството като стъпка на „Бащата на лъжата, който търси да обърка и подмами децата Божи”. „Баща на лъжата” е наречен дяволът в евангелието от Йоан (8:44).

Андре Банкс от ЛГБТ правозащитната организация AllOut заяви, че с този избор за папа разтърсената от гей и педофилски скандали католическа църква ясно заявява публичната си позиция против равното третиране на нехетеросексуалните и трансполови хора.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.