Европарламентът иска да постави хомофобската реч и престъпления извън закона

Европарламентът иска да постави хомофобската реч и престъпления извън закона

Днес Европейският парламент прие необвързваща резолюция относно засилването на борбата срещу расизма, ксенофобията и престъпленията от омраза. Текстът призовава Европейската комисия да добави хомофобията и трансфобията към списъка на санкционираните от Европейския съюз разновидности на слово на омразата и основано на предразсъдъци насилие.

От приемането на рамковото решение за борба с расизма и ксенофобията през 2008 г. Европейският съюз предвижда специални, по-тежки наказания за расистка и ксенофобска реч и престъпления. Тези мерки вече са в сила във всички 27 страни-членки и Хърватия, която ще се присъедини към ЕС от 1 юли тази година.

Днес Европарламентът повтори предишни свои призиви за включване на сексуалната ориентация и половата идентичност сред признаците, които ще покрива следващата версия на рамковото решение, която ще се разглежда до края на годината.

Viviane-Reding-Debate-on-racism-and-xenophobia_600x851

Вивиан Рединг, вицепрезидент на Европейската комисия, комисар по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството, по време на обсъждането на резолюцията.

Забележителното в днешното решение е, че авторите му са всички шест основни политически групи в парламента, които се обединиха около тезата, че „изразяването и действията, основани на антисемитизъм, религиозна нетолерантност, антициганизъм, хомофобия и трансфобия” трябва да бъдат обект на наказание от законодателството на ЕС, което не е първият път, в който парламентът иска това.

Текстът иска от Комисията още да отблокира антидискриминационната директива, която поставя извън закона дискриминацията в сферите образивание, достъп до стоки и услуги и здравеопазване, но бе блокирана от Германия и още няколко държави. Директивата бе по проект на Комисията и приета от Европарламента, но от 2008 г. насам не е приета от Съвета на Европейския съюз (представляващ всички 27 национални правителства).

Раул Ромева и Руеда, член на Европарламента и на Интергрупата по правата на гейовете и лесбийките в него, заяви:

„Лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора се сблъскват със заплахи, насилие и престъпления в целия съюз. Расистките и ксенофобски престъпления заслужават специални наказания, но такива се полагат и на хомофобските и трансфобски: тяхна мишена е цяла общност от хора, не само непосредствените жертви”.

Председателката на Интергрупата, Софи ин’т Велд, коментира:

„С Комисията в момента сме в очакване на резултатите от най-голямото изследване върху ЛГБТ хората в ЕС и Хърватия. Щом бъдат публикувани, Вивиан Рединг ще трябва да ги преведе в ефективни европейски политики. Надявам се, че 93-те хиляди участници в изследването ще покажат ясно колко дискриминация срещат в живота си, която в някои държави бива насърчавана от политически и религиозни лидери”.

Агенцията по основни права на Европейския съюз ще публикува резултатите от изследването на 17 май — Международният ден за борба с хомофобията.

„Престъпления от омраза” е популярна формулировка за тези престъпления, които са извършени на основата на малцинствен признак — етнос, религия, сексуалност, националност и др. Това са престъпни деяния по действащото законодателство, при които при подбора на жертвата изцяло или от части решаващ фактор е била принадлежността ѝ към дадена общност. В този смисъл мишена на престъпното деяние не е само непосредствената жертва, а цялата общност, към която тя принадлежи, което прави всички членове на общността потенциални мишени. Този вид деяния са най-яростната проява на нетолерантност и имат потенциала да създават масова тревога и да противопоставят групи в обществото. Поради това съвременното наказателно право приема, че тежестта им е по-голяма и много национални законодателства приемат предразсъдъчната мотивация на извършителя като утежняващо вината обстоятелство.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.