София Прайд 2013 ще бъде на 22 юни

София Прайд 2013 ще бъде на 22 юни

Ежегодният ЛГБТ прайд в София, известен под името „София Прайд”, тази година ще се проведе на 22 юни. Това обявиха организаторите на официалната уебстраница на събитието.

Вчера се проведе първата работна среща на Организационния комитет на „София Прайд 2013”. На нея беше обявена датата на шестото издание на това най-мащабно правозащитно събитие в България.

Шествието в подкрепа на равенството ще премине по централни столични булеварди на 22 юни. Организаторите заявяват, че участие в него ще вземат стотици българи, подкрепящи равноправието на ЛГБТ хората, както и гости от чужбина.

Maria-Ilieva-Sofia-Pride-2012-500x667

По време на „София Прайд 2012“ Мария Илиева подкрепи кампанията „Да оставим хомофобията извън игра“ на организацията „ЛГБТ-Пловдив“.

И тази година шествието ще завърши с концерт с участието на обичани български изпълнители, които подкрепят посланието за равенство на всички хора, независимо от сексуалната им ориентация и полова идентичност. Миналата година на сцената бяха Мария Илиева, Орлин Павлов, Поли Генова, момчешката група Voice of Boys, Софи Маринова и Цветелина Чендова.

Основна цел на събитието е да отправи призив към няколкото стотин хиляди нехетеросексуални българи да преодолеят страха и налагания им срам, които ги принуждават да крият сексуалната си ориентация или полова идентичност от своите семейства, приятели и колеги.

Както в предишните години, шествието ще бъде предхождано от „София Прайд Арт Седмица”. През 2012 г. тя се състоеше от изключително успешeн филмов фестивал, който представи на българските зрители няколко неизлъчвани у нас филми от различни краища на света, обединени от темата за живота и проблемите на ЛГБТ хората; и серия културни събития, която даде възможност за изява на начинаещи и доказали се артисти от сферата на визуалните изкуства.

Шествието се организира изцяло от доброволчески комитет. Целият бюджет на събитието се набира чрез дарения от неправителствени организации, дипломатически представителства, частни фирми и обикновени граждани. В съобщението си организаторите се обръщат с призив към всички, чувстващи се съпричастни към каузата на събитието за равно третиране и равни права на всички български граждани, без оглед на сексуалната им ориентация или полова идентичност, да помогнат за финансирането на шествието и планираните събития. Обявени са възможности за дарения чрез PayPal бутон, намиращ се на адрес www.SofiaPride.info, или чрез директен банков превод на сметки, обявени тук.

И тази година “ID Club” ще подготви за столичната гей сцена специални партита, средствата от които ще бъдат използвани за подкрепа на шествието.

Всеки, който смята, че има таланти и способности, с които може да ни помогне в организирането на шествието, може да се включи като доброволец, допълват от организаторите. Повече информация как можете да се включите ще откриете тук.

Обявена е и Facebook страница на събитието.

Тази година ще се проведе шестият поред „София Прайд”. Първото документирано публично събиране на нехетеросексуални хора в България е на 17 май 2005 г. по повод Международния ден за борба с хомофобията. Шествието е организирано в София от неправителствената организация „БГО Джемини”, участие вземат около 500 души и носи името „Поход ЗА равноправие“. През 2009 г. „Джемини” спря да функционира.

Първото шествие, замислено като истински прайд, е организирано отново от „Джемини” през 2008 г. Тогава събитието предизвика бурни реакции в обществото. Редица организации и обществени кръгове, сред които Българска православна църква и главното мюфтийство, се обявиха за забраната му. Дясно екстремистката неформална организация Български национален съюз (БНС), организатор на противоречивото ежегодно шествие „Луковмарш”, организира кампания за нетолерантност против хомосексуалността. В деня на шествието тогавашният лидер на организацията, Боян Станков — Расате, бе арестуван за хулигански прояви, при което оказа съпротива на органите на реда. По-късно бе осъден на пробация. Опит за такива прояви по време на шествието направи и Ангел Джамбазки, общински съветник от партия ВМРО-БНД. Както БНС, така и ВМРО-БНД, участват в съвместни инициативи и си сътрудничат неофициално с българския клон на международната неонацистка организация „Кръв и чест” с център в Пловдив.

Въпреки че много от най-големите прайдове в света, включително този в Берлин, се водят от значими местни политици — кметове и депутати, нито една важна българска политическа фигура или парламентарно представена партия до момента не е подкрепила публично „София Прайд”. Политическа подкрепа през годините оказаха само от ПП „Зелените”, която обаче не е парламентарно представена.

По повод прайда миналата година организаторите проведоха съвместна пресконференция с международната правозащитна организация „Амнести интърнешънъл”. Те обявиха, че е нужна спешна реформа в българското законодателство, за да могат престъпленията от омраза към хора с различна сексуална ориентация да се разследват и преследват адекватно. От „Амнести” публикуваха брифинг, който разказва как полицията и прокуратурата не успяват да се справят ефективно с престъпленията срещу лесбийки, гей, бисексуални и трансполови хора, заради широкоразпространени и дълбоко вкоренени дискриминационни нагласи срещу тази общност.

„София Прайд 2012” не мина и без скандал. Малко преди прайда отец Евгений Янакиев от православния храм „Свети Димитър“ в Сливен призова „всеки, който се счита християнин и българин” да се противопостави по всякакъв начин срещу гей парада и посочи замерването с камъни като „удачен вариант”. ЛГБТ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев внесоха жалба пред прокуратурата, от където в началото на тази година образуваха досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

4 коментара

  1. Библията-Книга „Левит“,глава 18,стих23-28-„С мъж да не лягаш като със жена,това е гнусота.И със никое животно да не се съвъкупяваш та да се оскверниш с него,нито жена да застане пред животно, за да се съвъкупи с него;това е гнусота.Не се осквернявайте с нито едно от тези неща защото с всички тези неща се оскверниха народите които Аз изпъждам отпред вас;Оскверни се и земята;затова въздавам върху нея беззаконието й,и земята избълва жителите си.Вие прочее пазете повеленията Ми и съдбите Ми,и не правете ни една от тези гнусотии за да не избълва и вас земята когато я оскверните.Защото всеки,който върши коя да е от тези гнусотии,човеците които ги вършат ще се изтребят от народа си.“
    Мили хора ако искате да имате добро в живота си , потърсете Господ Исус Христос,покайте се и Го помолете да ви освободи от развртаните и нечестиви страсти бушуващи в телата ви.Той може да го направи.
    Не манифистрираите злото защото ако така продалжавате може вашите паради да бадат последвани от човешко-животински паради за които говори Божието Слово.Бог обича вас но мрази делата ви както и казва Божието Слово.Търсете Божията помощ и воля за вас.

    • Вие имате тежки психични проблеми, ако наистина си мислите, че текстове, свещени за един кървав пустинен култ от преди 3000 и повече години, можете да сеете морал. Защото всъщност сеете омраза. И сам казвате това – че богът ви мразел. И очаквате някой да се „обърне“ и „вслуша“ в такъв бог? Идете на психиатър.

  2. Уважаеми/ма/ Сталик.Библията книга „Битие” казва че Бог е сътворил човека по Божий образ и Божие подобие.Бог ни е сътворил не само като физически същества но в нас има и невидима и вечна част съставена от духа и душата.Та присъщо на душите ни е да изпитват някакви чувства или емоции като реакции на околния свят.Любовта и омразата са такива емоции.Убеден съм че вие мразите убийството, предателството на близък човек или лъжата. Като Творец и първообраз на човек Библията разкрива Бог чрез три личности Бог Отец,Бог Син и Бог Свят Дух на които са присащи тези емоции.Много ясно в цялата Библия се разкриват нещата които Бог обича а тези които Той мрзи ни е забранил да ги правим-като убийство то,лъжата,кражбата,блудство и много други които включват и секса между хора от един пол или между хора и животни. И не става въпрос за никакъв кървав култ а за Твореца на Вселената който копнее всеки човек да се покае за греховте си/ това са нещата които вършим и които Бог ни е забранил да ги вършим/ и да живеем така че да радваме сърцето на Създателя си.Не става въпрос и за омраза защото ако мразя хората със хомосексуални наклонности нямаше въобще да пиша тези редове. Наистина мразя и ми са отвратителни нещата които те вършат по отношение на сексуалните им страсти, и незнам защо така много желят да ги демонстрират,но съм убеден че а някой трябва да предупреди тези обсебени хора зат Божия гняв който Тегне върху тях и за вечните мъки които ги очаквта след смъра на телата им.

  3. Тази Ваша линия на разсъждение ще е вярна само, ако докажете съществуването на „Твореца“. Иначе предпоставката на аргумента Ви остава невалидна. А и нелогична. Хомосексуалността е естествена. Вие промотирате хомосексуалните хора да се държат против природата си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.