Без да иска, еднополова двойка от Детройт оспори забраната за еднополови бракове в щата Мичиган

Без да иска, еднополова двойка от Детройт оспори забраната за еднополови бракове в щата Мичиган

Ейприл Дебоър и Джейн Роуз са еднополова двойка от Детройт, чиято първоначална цел беше да се преборят за разрешение да осиновяват деца като двойка. Но по предложение на съдията делото, което те заведоха през август миналата година, оспорва законосъобразността на забраната за еднополовите бракове в щата Мичиган. Те твърдят, че тази забрана нарушава правата на децата и родителите, гарантирани от Клаузата за равна защита от закона на Конституцията на САЩ.

„За обезпечаване и запазване на ползите от брака за нашето общество и за бъдещите поколения деца, съюзът между един мъж и една жена в брак е единственото споразумение, признато като брак или подобен съюз за каквато и да е цел”, гласи въпросното изменение на конституцията на щата Мичиган, прието с референдум през 2004 г.

И двете партньорки са медицински сестри. Първоначално са станали приемни родители на три деца със специални нужди, а после са се опитали да ги осиновят.  Те са получили разрешение от щата да станат приемни родители на децата като двойка, но не и да ги осиновят като двойка. Затова Джейн Роуз е осиновила двете момчета Нолан и Джейкъб, а Ейприл Дебоър е осиновила момичето Раян.

Ако някоя от двете жени почине, другата няма да бъде автоматично призната за законен родител на нейните деца, дори ако това е вписано в завещанието.  „Това може да се оспорва като всяко друго нещо в едно завещание. Ако някой от роднините ми каже „Аз искам децата”, съдията може да каже: „Това е тяхното семейството, а не тя”. Едно от най- големите ни притеснения е, че децата се приемат един друг като брат и сестра. Те могат да бъдат разделени. Това не е честно спрямо тях. Те са братя и сестра”, каза г-жа Роуз в интервю за Асошиейтед Прес.

Щатската прокуратура на Мичиган пожела прекратяване на делото с аргумента, че „еднополовите бракове не са основно човешко право”.

„Изменението за браковете е свързано с легитимните интереси на щата. Мичиган подкрепя естественото възпроизводство и признава, че за децата е полезно да ги отглеждат родители от двата пола, които могат да служат като модели за подражание от своя пол както поотделно, така и заедно в брака. Ищците не са представили факти, показващи, че няма рационално основание за тези легитимни интереси на щата”, пледира адвокатът на щата.

Окръжен съдия Бърнард Фридман изслуша страните по делото на 7 март, но отложи решението си, за да изчака решението на Върховния съд на САЩ по две други подобни дела, които биха могли да послужат за прецедент по случая.  Той очаква това да стане до юни.  На 26 март Върховният съд ще изслуша страните по делото за отмяна на Предложение 8 – поправка към конституцията на щата Калифорния от 2008 г., според която се признава единствено бракът между мъж и жена. Другото дело пред Върховния съд е за отмяна на федералния Закон за защита на брака от 1996 г, според който федералните институции не признават никакви еднополови съюзи, сключени в някой от щатите.

Бившият мичигански законодател Джак Хугендайк, който подкрепи изменението на щатската конституция през 2004 г., заяви, че все още го подкрепя, но смята, че забраната на гей браковете „трудно би преминала днес” на референдум и дори би могла да бъде отхвърлена от избирателите.

„Културата на добър морал започва със семейството, а идеална семейна единица е от двама родители – баща и майка, каза Хугендайк. – Добрата обществена политика е да се поддържа този идеал”.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.