Студентско братство от Бостън събира пари за транс операция на свой член

Студентско братство от Бостън събира пари за транс операция на свой член

Днес е 8 март — Международен ден на жената на ООН. На този ден празнуват всички жени, включително трансполовите. Вярваме, че историята, която ще ви разкажем, носи духа на днешния ден.

Студентските „братски” и „сестрински” организации в САЩ, носещи имена на гръцки букви, имат исторически корени от края на 18. век и представляват легендарен мотив в Холивудските филми. Обгърнати в ритуали и символи, подобни на масонските, и често враждуващи помежду си, те са обект на критики, тъй като насърчават разделение между студентите, грубо демонстративната и стереотипна мъжественост, злоупотребата с алкохол и наркотици, както и заради често пъти унижаващите ритуали за прием на нови членове.

На тези организации се гледа като на инициация на момчето в света на мъжете. Въпросът е къде в тази бушуваща от тестостеронни бомби среда се вмества ЛГБТ общността?

Подобно на света на професионалния спорт, този на колежанските братства действително не се слави с атмосфера на толерантност към различното. Но има и изключения, като една история от колежа Емерсън, която през последните седмици обиколи новинарските мрежи на гей общността.

Става дума за братята от Фи Алфа Тау в колежа, които събират пари за операция за смяна на пола на свой ЖКМ* член. В началото на годината Дони Колинс е подал кандидатура за членство в организацията, която е най-старото братство на студенти по комуникации. Роден в Александрия, Вирджиния, Колинс не се е разкривал като транссексуален докато не навършил 17 години. По това време имал само приятелки около себе си: „Бяха много мили, но все пак беше ужасно”, разказва той.

Колинс вече е започнал първите стъпки по прехода към мъжки телесен пол. Лишен от достъп до застраховката на майка му, която би могла да покрие операцията, от декември 2011 г. той сам изплаща дълговете си за хормоналната терапия, която предхожда хирургическата.

„Когато отидох при ендокринолога изкарах от джобовете си стотици долари. Просто нямах собствена здравна застраховка”, спомня си той.

Сега Колинс има здравна застраховка от колежа, но тя, подобно на много други подобни услуги, идващи със студентския живот, не е приложима за транссексуални хора. Застрахователните компании в САЩ редовно определят операцията на гърди —включително отстраняването им — като козметична, а не като необходима. Това принуждава Колинс да спестява пари от месеци, но вратите се затварят пред лицето му една след друга. Изпраща молба за транс-толерантна застрахователна политика на колежа, но тя бива отхвърлена.

И в този момент момчетата от колежанското братство Фи Алфа Тау решават да съберат пари за операцията му. Можете да видите каузата им онлайн тук. Вече са събрали първоначално предвидената цел от $2 000 и сега са решили да съберат още от необходимите общо $8 100.

Колинс признава че е бил емоционално залят от вълната на подкрепа, която получил покрай инициативата.

„В първия момент си помислих „Точно така постъпват братята”, но после осъзнах, че тази инициатива идва от колежанско братство. Беше малко странно”, споделя той.

В края на 2010 и началото на 2011 г. журналистът Мартин Карбовски, тогава водещ в ефира на Нова телевизия, обяви свой социален експеримент, в рамките на който беше отворена сметка за събиране на средства за трансполова операция на МКЖ** активистката Лайла Аградо. От екрана на националната медия противоречивият в отношението си към ЛГБТ общността Карбовски призова зрителите, които се чувстват съпричастни, да дарят пари за каузата на Аградо. В резултат по сметката не беше събран нито един лев.

Скорошен международен доклад за пореден път постави ударение върху дискриминацията, с която трансполовите се сблъскват в сферата на здравеопазването. Освен проблемите с покриването на разходите им от здравните им осигуровки, те се сблъскват и със зле квалифициран и често страдащ от предразсъдъци медицински персонал.

____________________

* ЖКМ — транссексуален мъж; лице, което първоначално има телесния пол на жена, но желае да го промени или го е променило в мъжки.
** МКЖ — транссексуална жена; лице, което първоначално има телесния пол на мъж, но желае да го промени или го е променило в женски.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.