Кардинал Кийт О’Брайън призна: Злоупотребявах сексуално с момчетата

Кардинал Кийт О’Брайън призна: Злоупотребявах сексуално с момчетата

В официално съобщение, разпространено от католическата църква на Шотландия, кардинал Кийт О’Брайън, който бе обвинен от петима свещеници в „неблагопристойни сексуални действия” преди години, призна че „сексуалното му поведение” е било „под стандартите на църквата”.

Първоначално четирима свещеници, един от които бивш, обвиниха О’Брайън в сексуална злоупотреба с тях. Миналата седмица обаче се появи и пета жертва на кардинала, който по времето, когато са случили посегателствата, е бил духовен директор на семинария.

Скоро след повдигането на обвиненията 74-годишният кардинал обяви, че напуска поста си като глава на римокатолическата църква в Шотландия. Това стана малко след като и бившият вече папа Бенедикт ХVІ също обяви, че слиза от престола по здравословни причини, зад които обаче медиите съзряха мотиви, свързани с гей скандали по висшите етажи във Ватиката.

В изявлението си кардиналът се извинява, иска прошка и признава, че някои от обвиненията са верни, макар преди това да ги отхвърли. О’Брайън пише:

„Напоследък се появиха публични обвинения срещу мен. Анонимността ме накара първоначално ги отхвърля. Въпреки това, бих искал да използвам възможността, за да призная, че имаше времена, когато сексуалното ми поведение е падало под стандартите, очаквани от мен като свещеник, архиепископ и кардинал”.

Той потвърди, че се оттегля и че няма да има повече нищо общо с католическата църква на Шотландия.

Един от обвинителите на кардинала миналата седмица призова католическата църква към прозрачност по тези въпроси, като заяви, че институцията би го „смачкала”, ако можеше.

Случаят е особено шокиращ и заради лицемерието на кардинал О’Брайън, който от години е яростен противник на равноправието на ЛГБТ хората. Известен със сравняването на хомосексуалността със сексуалната експлоатация на деца и определянето на еднополовите бракове като „гротеска” и „лудост”.

Според шотландски вестник, докато първите обвинения са за случаи през 80-те, петият обвинил кардинала е бил обект на сексуалните му апетити през 2001 г.

Във вторник полицията е получила и формална жалба срещу кардинала, който може и да свърши с наказателно дело срещу себе си.

В същото време католическият свещеник дон Андреа Гало, известен с подкрепата си за ЛГБТ равноправието, призова следващият папа да е открит гей, за да се избегнат всякакви спекулации с педофилски скандали. „Би било чудесно. Всички сме синове и дъщери на Бог”.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.