Депутат иска забрана за осиновяване на руски деца от френски двойки заради еднополовите бракове

Депутат иска забрана за осиновяване на руски деца от френски двойки заради еднополовите бракове

Екатерина Лахова, депутат от партията на Путин „Единна Русия”, предложи мораториум над осиновяването на руски деца от френски граждани, в отговор на узаконяването на еднополовите бракове във Франция.

Лахова стои и зад закона „Дима Яковлев”, с който такава забрана бе въведена за американски граждани. Законът бе иницииран като реакция спрямо законът „Магнитски”, приет от конгреса на САЩ и целящ забраната за престой в САЩ и използването на банковата система на страната от руски представители на властта, смятани за отговорни за смъртта на одитора Сергей Магнитски.

Още с приемането във френския парламент на законопроекта за легализиране на еднополови бракове Лахова заяви, че ако той бъде обнародван тя ще поиска ревизия на френско-руската спогодба за международно осиновяване.

„Всяко дете трябва да има майка и баща, а не две майки или двама бащи!”, заяви Лахова.

Според нея мораториум върху осиновяването би бил подходящ политически инструмент за натиск и за подкрепа на онези французи, които „ценят семейните ценности и не одобряват легализирането на гей бракове”.

Елена Сенаторова, член на Комисията въпроси на семейството, жените и децата към руската Държавна дума обяви, че предложението ще се обсъди в някоя от идните сесии на комисията.

Депутатът от Справедлива Русия, Иля Пономарьов пък заяви, че такъв закон е излишен, тъй като решението за родителски права идва от руския съд, а той по закон не може да признае еднополов брак.

Експерти по международни отношения изказаха съмнение, че руската инициатива може да повлияе негативно на отношенията на двете страни.

64-годишната Лахова, педиатър по образование, е депутат от 1999 г. Интересно е да се отбележи, че през 2004 г. православни организации се противопоставиха  на назначаването на Лахова в парламентарната комисия по въпросите на семейството и младежта, тъй като тя била лобист на Руската асоциация за семейно планиране, която въвела спорните уроци по валеология в руските училища. Валеологията е псевдонаучна теория, обединяваща Ню Ейдж практики с медицински теории и проповядваща интегриран подход към физическото и духовно здраве. Православните организации тогава обвиняваха защитниците на валеологията, че се опитват да преподават в училищата езотерика, разврат, „полови извращения” (където, според православната църква, влиза и хомосексуалността) и да пропагандират практикуването на аборти.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.