България за втора поредна година е лидер по нарушения на човешките права

България за втора поредна година е лидер по нарушения на човешките права

България се утвърди още по-категорично на първо място в класация на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) по брой присъди на глава от населението за 2012 г., съобщават агенциите КРОСС и БГНЕС.

„Престижното” място страната ни запазва за втора поредна година. В годишната статистика на съда в Страсбург тя се класира с близо 8 присъди за нарушения срещу всеки 1 милион свои граждани, докато предната година водеше със 7 присъди на 1 млн. граждани.

Българската власт е била осъдена 58 пъти за доказани нарушения по един или повече параграфи на Европейската конвенция за правата на човека, или с 6 присъди повече, отколкото през 2011 г.

Под надзора на съда са 822 млн. граждани — това е населението на 47-те държави от Съвета на Европа. Непосредствено след България се нарежда Молдова със 7 присъди на 1 млн. жители, а на трето място е Гърция с 4,6 присъди на 1 млн. граждани.

В абсолютни числа България е изпреварена от някои значително по-многолюдни държави, но и в тази класация се нарежда високото 5-то място, каквото никога по-рано не е достигала.

През миналата година на българската сметка в Страсбург са се добавили още 1276 жалби на граждани, които не са успели да защитят правата си пред родните съдилища. В момента там „висят“ 3850 български дела и съставляват 3% от всичките 128 000 дела, които чакат съдът да реши съдбата им. По този показател държавата също е челник, защото населението й съставлява само 0.9% от европейското, което означава тройно преизпълнение на средната квота по брой жалби на 1 млн. жители.

Най-честите доказани нарушения срещу българи – 20 пъти – са свързани с липсата на ефективни правни средства за защита. Така беше и предната година, което означава, че в много случаи гражданите дори по закон са оставени безпомощни срещу потъпкването на техните права. На второ място със 17 нарушения е хроничната мудност на делата. На трето място с 14 случая е нарушаването от властите на правото на личен и семеен живот. 12 пъти е установено, че държавата грубо е нарушила правото на свобода и сигурност на гражданите, а 4 пъти е погазила дори правото на живот. За един от тези случаи – убийството с гранатомет през 2003 г. на Тодор Димов Тодоров-Чакъра – България бе осъдена заради операция, командвана лично от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. По делото ответник бе неговото правителство, но той не призна вината си.

В същото време делото Йорданова и други срещу България спечели в класацията за най-добро решение на Съда през 2012 г.

В началото на януари 2013 г. Центърът по правата на човека при Юридическия факултет на университета в Гент, Белгия, обяви публично гласуване в интернет за най-доброто и за най-лошото решение на Европейския съд по правата на човека през 2012 г. Както в едната, така и в другата група бяха номинирани по пет решения.

Делото „Йорданова” се води с помощта на Българския хелзинкски комитет. Процесуален представител по него бе правният директор на БХК адв. Маргарита Илиева. Делото касае опита на общинската власт да премахне софийския ромски квартал „Баталова воденица” през 2005-2006 г. и 2008 г., като отстрани хората поради това, че живеят незаконно на общински терен, без да им осигури друг подслон. Хората живеят там от десетилетия със знанието и мълчаливото съгласие на властите и това са единствените им домове. Разрушаването им би ги направило бездомници.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.