Научни сдружения в САЩ: Няма научна основа за забрана на еднополовите бракове

Научни сдружения в САЩ: Няма научна основа за забрана на еднополовите бракове

„Отказът да се разреши на еднополовите двойки да сключват законен брак и лишаването им от значимите предимства на тази институция нямат научна основа”. Това е официалното становище на най-големите национални сдружения на психолози и специалисти по психично здраве в света пред Върховния съд на САЩ, представено в петък.

„Емпиричните изследвания показват, че психологическите и социални аспекти в трайните връзки на хора от един и същ пол приличат напълно на тези на хетеросексуалните двойки”, пишат още в становището. „Подобно на хетеросексуалните двойки, еднополовите двойки формират дълбоко емоционални привързаности и връзки. Тези два вида двойки се сблъскват с подобни проблеми в области като интимността, любовта, равнопоставеност в двойката, лоялност и стабилност, и преминават през подобни процеси при справянето с тези въпроси”.

Отказът да се разреши на еднополовите двойки да сключват брак ги стигматизира, казват още специалистите в две идентични становища, внесени по делата Холигсуърт срещу Пери (Hollingsworth v. Perry), касаещо противоконституционния характер на забраната за еднополови бракове в Калифорния, и САЩ срещу Уиндзор (U.S. v. Windsor), оспорващо федералния Закон за защита на брака. Случаят Пери ще се гледа на 26 март, а Уиндзор — на следващия ден.

Становищата цитират емпирични научни доказателства, демонстриращи че „хомосексуалността е нормален израз на човешката сексуалност, не е въпрос на избор и е силно устойчива на промяна”.

Относно родителството на деца от еднополови двойки, сдруженията на специалистите пишат, че „няма научни основания да заключим, че родителите гей-мъже и лесбийки са по-малко способни или годни от хетеросексуалните родители, или че децата им са по-малко психически здрави и добре приспособени”.

„За да изведем заключенията си, ние се опираме на най-добрите емпирични изследвания, които се фокусират върху общи модели, вместо върху едно-единствено конкретно изследване”, пишат специалистите и подчертават, че всяко от цитираните от тях изследвания е преминало през критична оценка на методологията, включително надеждност (повтаряемостта на даден резултат) и валидност (солидност или автентичност) на измерванията и използваните тестове. Преценени са също качеството на процедурите по събиране на данни и статистическите анализи.

Президентът на Американската психологична асоциация (АПА) Доналд Берсоф отбелязва, че сдружението на психолозите в САЩ от години подкрепя достъпа на еднополови двойки до възможността да сключат брак въз основа на научното знание. „Бракът дава значими предимства”, отбелязва той.

Освен АПА под становищата са подписани Американската психиатрична асоциация, Американската академия по педиатрия, Американската медицинска асоциация, Калифорнийската медицинска асоциация, Американската психоаналитична асоциация и американската Национална асоциация на здравните работници. По делото Пери към горните се присъединяват и Американската асоциация по брачна и семейна терапия и местни организации на специалисти.

Американската психологична асоциация е най-голямото научно и професионално сдружение на психолозите в САЩ и най-голямата организация на психолози в света. Членове са ѝ над 137 000 изследователи, преподаватели, клиницисти, консултанти и студенти. Тя има експертни отдели в 54 подобласти на психологията, и 60 клона в САЩ и Канада.

Пълните текстове на становищата: U.S. v. WindsorHollingsworth v. Perry

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.