Руският външен министър: „Пропагандата на хомосексуалност” не е международно задължение

Руският външен министър: „Пропагандата на хомосексуалност” не е международно задължение

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и холандският му колега Франс Тимерманс са на различни мнения за естеството на международните задължения на Руската федерация в областта на правата на хомосексуалните, съобщи информационна агенция „Интерфакс”.

По време на пресконференция в Москва на 26 февруари Тимерманс припомни, че в предишна своя реч е призовал руската Държавна дума да не приема законопроекта за забрана на „пропагандата на хомосексуалност”, защото според него този законопроект може да наруши основните права и свободи на личността, залегнали в международните документи.

„Има международни инструменти, които да определят дали това е така. Предполагам, че Русия ще изпълнява международните си задължения, както ни увери. Ще видим как ще потръгнат нещата, но аз, други европейски министри и Катрин Аштън призовахме Думата да не приема този закон”, каза Тимерманс.

Той препрати към свое изказване от 1 февруари, в което заяви, че приемането на закон, определящ това, което руския законодател нарича „пропаганда на хомосексуалност” като тежко административно нарушение, може да противоречи на международните спогодби, по които Руската федерация е страна.

В същия ден панел независими експерти към ООН публикува доклад, в който препоръча Русия да изостави проекта за репресивен закон. По-рано пък против проекто-текста се изказа и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и вицепрезидент на Европейската комисия Катрин Аштън.

От своя страна, външният министър Сергей Лавров отбеляза, че единственият критерий при обсъждането на тези въпроси са ангажиментите, поети от страните в рамките на универсални или общоевропейски институции:

„Ние нямаме нито едно универсално или общоевропейско задължение да разрешаваме пропагандата на хомосексуалност”, заяви Лавров.

Той напомни, че членът от Наказателния кодекс, който криминализираше хомосексуалните отношения в Съветския съюз, отдавна е отменен и „хомосексуалистите могат да си вършат работите абсолютно свободно и безнаказано”.

„Това се вписва в задълженията на всички държави — да не допускат дискриминация по каквито и да е признак. Но задължение да се разрешава пропагандата — а тя по правило е много, много агресивна — ние нямаме такова задължение. То едва ли може да бъде прието от нас дори и на теория, защото ние имаме свои собствени морални ценности, свои собствени исторически, културни и религиозни традиции, според които живее нашето общество.

Ние не дискриминираме никого, но и не искаме да има дискриминация в обратната посока, когато една група граждани получават правото агресивно да рекламират своите ценности, противоречащи на ценностите на мнозинството от членовете на обществото, и при това да ги натрапват на децата”.

Руската Държавна дума гласува с 388 на 1 гласа в полза на законопроекта в края на януари. Проектът е критикуван заради неясната си формулировка, която според активистите може да доведе до солени глоби дори ако някой целуне партньора си на публично място. Освен това, смятат правозащитниците, законът ще лиши нехетеросексуалните юноши от достъп до информация за самите тях и техните чувства, което може да представлява риск за психическото им и физическо здраве.

През 2010 г. по делото Алексеев срещу Русия (Alekseyev v. Russia) Русия бе осъдена от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за забраните за провеждане на гей паради и протести на гей активисти през 2006, 2007 и 2008 г. Отделни опити за организиране на подобни събития без позволението на властите бяха парирани с полицейско насилие над активистите. Бившият московски градоначалник Юрий Лужков дълги години отправяше скандални анти-гей изказвания.

Миналата седмица руският гей-активист, Николай Алексеев, спечелил делото пред ЕСПЧ от 2010 г., бе назначен за член на работната група към Комитета на министрите на Съвета на Европа, посветена на неизпълнението на решението по Алексеев срещу Русия.

Междувременно руското външно министерство даде ясни индикации, че осиновяването на руски деца от двойки във Великобритания и Франция, които наскоро узакониха еднополовите бракове, ще срещне административни трудности.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.