Санкт Петербург отказа да разреши митинг против законопроекта за борба с „гей пропагандата”

Санкт Петербург отказа да разреши митинг против законопроекта за борба с „гей пропагандата”

Градската администрация на Санкт Петербург окончателно отказа разрешение за провеждането на митинг против федералния законопроект за забрана на „пропаганда на хомосексуалността сред непълнолетните” в Русия. Митингът беше планиран за 24 февруари от коалиция „Демократичен Петербург” по инициатива на Алианса на хетеросексуалните за равноправие на ЛГБТ хората.

Организаторите на митинга съобщиха, че са направили четири опита да получат разрешение за провеждането му и са предложили общо двадесет различни места за целта в центъра на града, които до едно са били отхвърлени. Опитите им са продължили до изтичане на срока за получаване на разрешение за митинга.

Според градската администрация повечето от тези места са вече заети за други цели — ремонти, мероприятия на районните администрации, други граждански акции, празненства и пр. Най-интересно формулираната мотивация за отказ е: „Провеждането на митинг на площад „Св. Исаак” може да спомогне за отвличане на вниманието на шофьорите и пешеходците от установения ред за спазване на Правилника за движение по пътищата и да доведе до евентуални пътнотранспортни произшествия”.

Градската администрация е предложила като единствена алтернатива митингът да се проведе в село Новосьолки, което само формално е в пределите на Санкт Петербург. „Явно това е най-отдалеченото място, което чиновниците са успели да намерят на картата” — казват иронично от „Демократичен Петербург”. Новосьолки вече е станало „традиционното” място, към което градската администрация се опитва да пренасочи всички протестни мероприятия на ЛГБТ активистите.

В деня на проваления митинг представители на коалицията ще направят специална проверка на някои от „заетите” места, съобщава пресслужбата на „Демократичен Петербург”:

„Ние ще проверим какво се случва в този ден по местата, където ни отказаха да проведем митинга. Ще научим дали там действително се провеждат ремонтни работи, мероприятия на районните администрации и пр., които правят митинга на тези места невъзможен, или всичко това съществува само на хартия. Маршрутът на инспекцията ще включва местата, за които отказът ни се стори най-малко убедителен. Събраните данни и свидетелства може по-късно да ни бъдат от полза при обжалването на забраната на митинга в съда”.

Федералният законопроект за забрана на „пропаганда на хомосексуалността сред непълнолетните” беше приет на първо четене от Държавната дума на 25 януари тази година и скоро ще се гласува на второ четене. Подобни местни закони вече действат в Санкт Петербург, както и в десет други региона в Русия. Паралелно с това държавната администрация даде ясни индикации, че ще затрудни процедурите по осиновяване на руски деца от граждани на държави, които са узаконили еднополовите бракове.

Дарина Иванова

Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.
Дарина Иванова е дългогодишен доброволец и застъпник за равноправието на ЛГБТИ хората с опит в подкрепата на нехетеросексуални младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.