Международен доклад: Трансполовите се сблъскват със свирепа дискриминация в сферата на здравеопазването

Международен доклад: Трансполовите се сблъскват със свирепа дискриминация в сферата на здравеопазването

Фондациите „Отворено общество” публикуваха доклад, изготвен от експерти на 16 организации от 12 държави по света, документиращ специфичните здравни рискове, на които са изложени трансполовите хора и дискриминацията, с която те се сблъскват в системите на здравеопазването.

По цял свят транс хората се сблъскват с бариери пред достъпа им до адекватни медицински грижи. Те са мишени на дискриминация и насилие, изложени са на висок риск от ХИВ-инфекция и по-често страдат от различни психични разстройства, като депресия. Дискриминацията, за която говорим обаче, не идва просто от улицата или семействата им; тя идва от тези, които са призвани и са полагали клетва да се грижат за живота и здравето на другите — медицинските работници.

Малко са лекарите, специално подготвени да посрещнат нуждите на такива пациенти. Повечето здравни и застрахователни системи в света отказват да покрият нуждите им. А тези пациенти са като всички останали — те имат проблеми, чието разрешение търсят. Но получават отказ поради нечии предразсъдъци. Поради нечии убеждения какви би трябвало да бъдат.

Въпреки обезсърчаващото положение, транс общностите по света се обединяват в различни организации, за да популяризират транс-здравето и за да прокарат политики, уважаващи половото многообразие и човешките права.

Организациите участващи в доклада са работили по множество и разнообразни проекти за повишаване квалификацията на здравните специалисти относно проблемите на специфичната пациентска популация на трансполовите хора, провеждали са образователни кампании сред обществеността относно дискриминацията на основата на полова идентичност, работили са по промени в законодателството и са организирали самите транс общности, за да ги овластят.

Докладът отправя препоръки към националните правителства, правозащитниците, здравните специалисти и организациите, ангажирани с проблемите на общественото здраве.

Целия доклад можете да откриете на английски тук.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.