Руското външно министерство ще разследва осиновяването на руско дете от американска еднополова двойка

Руското външно министерство ще разследва осиновяването на руско дете от американска еднополова двойка

Руското външно министерство оповести, че ще разследва случай на руско дете, осиновено преди години от две американски лесбийки, които скрили връзката от руските власти, за да осиновят детето.

Константин Долгов, специален представител на руското МВнР по въпросите на човешките права, демокрацията и върховенството на закона заяви, че момчето е понесло „морална вреда” заради обстоятелствата около осиновяването му.

„Сериозно сме разтревожени от ситуацията около осиновяването на руското дете Егор Шатабалов”, заяви Долгов. „Той е осиновен през 1997 г. от американската гражданка Марша Ан Бранд с решение на районния съд в Кемерово. Според руското посолство във Вашингтон Бранд живеела в еднополова връзка с жена на име Бет Чапман по времето, когато е извършено осиновяването. Бранд обаче е скрила тази информация от властите предумишлено”.

Долгов стигна даже до там да заяви, че прикриването на връзката ѝ с друга жена значело, че Бранд се опитва да заобиколи руската конституция, според която бракът е валиден само между един мъж и една жена. Той обясни още, че двойката се разделила през 2009 г., което довело до дело за попечителство над детето.

„Детето било въвлечено в проблемите на една връзка със спорен морален характер”, заяви Долгов. „Вярваме, че Егор е бил държан в условия, в които е бил принуден да понесе морални вреди върху психологическото си благосъстояние. Убедени сме, че това противоречи на най-добрите интереси на детето и той се нуждае от адекватни семейни условия в пълноценно семейство”.

Консулството в Сан Франциско и руското посолство се опитват да получат достъп до детето, какъвто до скоро беше отказан.

В началото на февруари руският омбудсман по въпросите на децата заяви, че приемането на гей браковете във Франция и Великобритания може да затрудни осиновяването на руски деца в тези държави. Освен това федералният парламент в Русия наскоро прие на първо четене законопроект, предвиждащ тежки административни санкции за „пропаганда на хомосексуалност” пред непълнолетни.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.