Папата напуснал заради разкриването на тайно гей-лоби във Ватикана?

Папата напуснал заради разкриването на тайно гей-лоби във Ватикана?

Папа Бенедикт ХVI е решил да се оттегли, след като вътрешно разследване разкрило невероятни секс скандали и корупция във Ватикана, пише италианският в. „Република”, цитиран от ДПА и „24 часа”. Вестникът се позовава на анонимни източници.

Трима кардинали, в това число бившият шеф на ватиканските тайни служби, били помолени да проверят твърденията за финансови неуредици, връзкарство и корупция, които излязоха наяве, след като поверителни папски документи бяха изнесени от иконома на Бенедикт ХVI Паоло Габриеле.

На 17 декември миналата година тримата кардинали предали на папата две кожени червени папки с почти 300 страници. В тях били представени нарушения и злоупотреби във Ватикана. Скоро след това папата реши да се оттегли от Светия престол. Той обмислял това от известно време, но документите, според италианския вестник, били решаващият фактор. Те били свързани с нарушаване на шестата и на седмата божи заповеди, които гласят „Не прелюбодействай” и „Не кради”, казал пред „Република” анонимният източник.

Смята се, че тримата кардинали, извършили разследването, са разкрили хомосексуалността на висши духовници във Ватикана, които при това се познавали и сформирали вътрешно общество. Членовете му организирали секс срещи на няколко места в Рим и Ватикана.

Споменавало се името на Марко Симеон, мениджър в държавната телевизия РАИ, чието име изплува по-рано във връзка с едно от ключовите разкрития от изнесените от Паоло Габриеле документи от Ватикана — за заговор за отстраняване на архиепископ Карол Мария Виган от председателския пост на Папската комисия по делата на държавата-град Ватикана. Заговорът е направен след опитите на архиепископа да въведе повече финансова прозрачност в делата на Светия престол.

Марко Симеон е смятан за приближен на втория човек във Ватикана, държавния секретар кардинал Тарчизио Бертоне. В поверителния доклад също се говори за подозрителни сделки в Института за религиозни дела (ватиканската банка), където неотдавна беше назначен нов президент, след като постът стоя девет месеца вакантен.

Римокатолическата и православната църква са сред най-яростните проводници на анти-гей политика и реторика в Европа, Африка и Русия. Бенедикт ХVІ многократно се изказваше против равноправието на гей хората, стигайки до там да заяви, че еднополовите бракове „застрашават бъдещето на човешката природа и общество”. В края на януари католическата църква във Великобритания изпрати до британския парламент становище, в което се ппротивопостави остро на приетите в последствие еднополови бракове в страната.

От 2008 г. насам пък Българската православна църква ежегодно се противопоставя на провеждането на гей парад в София. През 2012 г. в седмиците преди „София Прайд” отец Евгений Янакиев от православния храм „Свети Димитър“ в Сливен в интервю за в. „Стандарт” призова миряните да хвърлят камъни срещу шествието. От организаторите на парада изпратиха отворено писмо до Светия синод, призовавайки го да се разграничи от призивите за насилие. Вместо да сторят това, синодалните старци още на следващия ден излязоха с осъдително становище против провеждането на прайда, фактически отказвайки да се разграничат от призивите за насилие.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.