Над 200 000 християни шестваха в Пуерто Рико против гей равноправието

Майки-лесбийки с дъщеря им

В сряда Върховният съд в Пуерто Рико излезе с решение, оставящо в сила забраната на еднополови двойки да осиновяват деца.

Решението е по дело на жена, която от 20 години живее в трайна връзка с партньорка, която чрез ин витро процедура е родила момиченце, днес на 12 години. Това е първият случай, в който съдът на свободно присъединилата се към САЩ държава разглежда въпроса за осиновяване от еднополови двойки. Решението бе взето с 5 срещу 4 гласа.

Мнозинството от съдиите се съгласиха, че текстът е съобразен с конституцията и не ѝ противоречи. Нещо повече — съдиите постановиха, че родители от различен пол са най-доброто решение за достойнството, стабилността и добруването на детето.

От CABE, организация-чадър представляваща над дузина местни неправителствени организации, заявиха, че решението отразява правната и социална уязвимост на ЛГБТ общността на острова.

Говорителят Освалдо Бургос заяви: „Решенито ни натъжава, защото днес съдът разруши емоционално едно пуерториканско семейство, като му отказа правна закрила”.

Върховен съдия Федерико Ернандес Дентон подписа особено мнение към решението, в което определя закона като противоконституционен и заявява, че адвокатите на ищците са доказали, че осиновяването ще е в интерес на детето. Самото момиче, отбелязва той, „с гордост заявява „имам две майки”.

„И двете жени притежават отлични емоционални способности, интуиция и защитен инстинкт, за да гарантират на момичето пълноценно и здравословно развитие”, пише Дентон. „В добавка към това изследванията показват, че детето е емоционално стабилно, има изключително добър успех в училище и общува много добре с деца на нейната възраст”.

Той посочва, че с отказа да се разреши на втората ѝ майка да я осинови, момичето бива лишено от здравната застраховка на жената, която пък би загубила права върху детето, ако биологичната ѝ майка почине или се разделят.

Дентон започва мнението си с цитат от президента Барак Обама от януари, в който той каза, че „пътешествието ни няма да завърши, докато закона не започне да третира нашите гей братя и сестри като всички останали хора”.

Той разкритикува съдиите, поддържащи закона, заявявайки, че те интерпретират конституцията на Пуерто Рико в контекста на времената, в които тя е приета преди 60 години, „сякаш е древен ръкопис запечатан в кристална урна”. И допълва: „Докато останалата част от света продължава да отваря вратите си към легитимните жалби на човешки същества, които са дискриминирани заради сексуалната си ориентация, мнозинството от този съд отказва да признае противоконституционния характер на този закон”.

Решението на съда бе разкритикувано от редица правозащитници в Пуерто Рико, както и от звездата Рики Мартин, който заяви че е твърде тъжно това, че съдът обръща гръб на едно дете.

В същия момент законодателите на острова обсъждат няколко законопроекта, които да разширят гражданските права на гейовете и лесбийките, което пък разгорещи обществения дебат през последните седмици.

Над 200 000 души излязоха по улиците и спряха движението в столицата Сан Хуан вчера, протестирайки против готвените законодателни промени и в защита на „традиционния брак”. Докато някои бяха против легализирането на отношенията на еднополови двойки, други бяха категорично против каквито и да е законови обезпечения в тяхна защита, включително защита от домашно насилие.

Според тях тези закони ще дискриминират църквата, ще се използват, за да се промени общественото образование, а от там и децата, и пр.

Пуерториканският правозащитник Педро Хулио Серано нарече шествието „изпълнено с омраза и нетолерантност”.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.