Турция: Деца в приемни семейства на еднополови двойки в Европа ще бъдат вземани обратно

Турция: Деца в приемни семейства на еднополови двойки в Европа ще бъдат вземани обратно

Турското правителство започна кампания по връщането в страната на деца, дадени в приемни семейства на християни Европа, започвайки с еднополовите двойки.

Според ежедневника „Хюриет” турският зам.-премиер Бекир Бозда е инструктирал турските международни представители да започнат кампанията с три деца, отглеждани от приемни семейства на гей двойки в Белгия.

Органите по закрила на детето в югоизточната ни съседка са отнели децата от родителите им поради малтретиране или финансова невъзможност за полагане на грижи за тях. След като турското правителство изчисли, че около 5 000 такива деца са били дадени на християни из цяла Европа, вместо на родители със същата вяра и по възможност етнос, правителството започна кампания по „изтегляне” на децата.

Турската парламентарна комисия по човешките права, която инициира разследването, докладва, че три от тях са дадени на гей-лесбийски двойки в Белгия.

Едното от децата, 6-годишният Юнус, е бил изведен от семейството си след като е бил изпуснат на земята. Сега той е 9-годишен и живее с лесбийска двойка в Белгия. Семейството му веднъж вече е поискало връщането му, но съдът е отказал.

Турските власти вече са задействали процедури по връщането на децата, в които се посочва, че са нарушени човешките им права и са им нанесени психологически щети.

Коментирайки случая на Юнус, председателят на парламентарната комисията Айхан Сефер Юстюн, заяви:

„Не заклеймяваме тази култура, но детето е попаднало в чужда култура, в лесбийско семейство. Дори детето да е изведено от семейството си по правдиви причини, то трябва да бъде настанено в семейство, близко до неговата култура”.

Според него турската идентичност и ислямска история на детето биха били „асимилирани”, ако живее в християнско семейство.

„Европейският съд по правата на човека има решение, в което казва, че вземането на християнско дете от семейството му и даването му на семейство, принадлежащо към Свидетелите на Йехова, не е приемливо”, заяви още Юстюн. „Това противоречи на човешките права. Асимилация е да се даде, родено в ислямско семейство, на християнско такова, без така да е решил съдът. Има много успешни турци из Европа. Тези деца могат да бъдат дадени на тях”.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

1 Comment

  1. Горките деца… в крайна сметка те са най-прецакани с цялото това подмятане насам-натам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.