Бивш американски национал и играч на „Лийдс” разкри, че е гей

Бивш американски национал и играч на „Лийдс” разкри, че е гей

Американският национал Роби Роджърс, който е преминал и през редиците на последния шампион в старата английска Първа дивизия – Лийдс Юнайтед, стана едва третият играч в света, който публично разкрива своята хомосексуалност.

Американският футболист Роби Роджърс обяви край на кариерата си след като разкри, че е гей. Бившият национал на САЩ, който беше освободен от „Лийдс” през януари, е едва третият футболист, който публично обявява своята хомосексуална ориентация.

„Винаги съм мислил, че мога да запазя тази тайна. Футболът беше моето бягство, моята цел, моята идентичност. Сега е време да се оттегля… През последните години се страхувах безкрайно много да покажа кой всъщност съм аз. Таях всичко вътре в себе си, а такива тайни могат да ти навредят сериозно. Хората обичат често да проповядват как честността е толкова проста и лесно разбираема. Обяснете тогава вие на любимите си хора след 25 години, че сте гей”, пише Роджърс в уебсайта си.

Футболната асоциация на Англия обяви пълна подкрепа за него, независимо къде ще продължи кариерата си.

За пет години калифорниецът се превърна в истинска звезда на MLS — професионалната лига на САЩ и Канада, след като в периода 2008-2009 г. спечели два ценни трофея с екипа на Калъмбъс Крю. Той има 18 срещи за националния отбор на САЩ, в които е отбелязал и две попадения, игра на олимпийските игри в Пекин и за малко не попадна в състава за световното първенство в Южна Африка през 2010 г.

Мениджърът на „Лийдс” Нийл Уорнък заяви пред британския вестник „Телеграф”, че не е имал никаква представа за тайната на Роджърс, но „абсолютно” подкрепя неговото решение и му пожела късмет.

„Сега тайната ми е разкрита, аз съм свободен човек и мога да живея живота си по начина, по който моят създател е планирал”, пише още Роджърс.

Само двама действащи футболисти са разкривали своята хомосексуалност, въпреки че в други спортове това е по-често срещано. През 1990 г. бившият британски младежки национал Джъстин Фашаню се превърна в първия професионален открит гей футболист. Осем години по-късно обаче той се самоуби на 37-годишна възраст. Шведският футболист Антони Хисен, син на бившия защитник на „Ливърпул” Глен Хисен, публично обяви своята хомосексуалност през 2011 г.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.