Гей равноправието отсъства в Централна и Източна Европа

Гей равноправието отсъства в Централна и Източна Европа

Аня и Ига са неразделни през последните 17 години. Те са лесбийска двойка и живеят във Варшава, Полша. В тази римокатолическа страна обаче връзката им се смята за „втора класа”.

Докато парламентаристите във Франция и Великобритания узакониха еднополовите бракове с мнозинство, през януари в Полша законодателите зачеркнаха три законопроекта за гражданските съюзи, както за разно-, така и за еднополови двойки.

Полската конституция определя брака като съюз на мъж и жена, а законопроектите не включваха еднополовите двойки. През юли миналата година парламентът на страната отхвърли четири подобни проекта.

Консервативният полски сценарий е обичаен за региона, където хомофобията все още е обичайна, освен за подчертано секуларната Чехия, която легализира отношенията на еднополовите семейства под формата на граждански съюзи.

„Унизително е, когато ми се налага да попълвам официални документи като партньорка на Ига. Бюрократите зачеркват думата „партньор” и я заместват с „друго”, разказва Аня Жавадска пред Франс Прес.

Макар изгледите в Полша да не са много добри, последни проучвания показват покачване на одобрението за граждански съюзи на еднополови двойки.

69 процента от поляците са против равенството в брака и осиновяването от еднополови двойки, според изследване от този месец. Мнозинство от 55 процента заявяват, че биха подкрепили граждански съюзи за еднополови и разнополови двойки.

Според Робърт Биедрон, единственият открит хомосексуален полски парламентарист, това е добър знак:

„Ще продължим да внасяме законопроекти за гражданските съюзи, защото искаме да живеем в егалитарно общество, без изключване и дискриминация”, заявява той.

Влязла в полския парламент през 2011 г., партията „Паликот” е част от новата вълна леви движения на полската политическа сцена, която до скоро бе доминирана от екс-комунисти.

Подкрепяно главно от младите поляци, движението размъти водата в страната, където около 90 процента от гражданите се определят като католици. Партията води кампании за гей равноправие и легализиране на марихуаната, а сред нейните депутати освен Биедрон е и първият транссексуален народен представител в страната, Ана Гродзка — нещо немислимо до преди десетилетие.

Малко на юг, в Чехия, допитване от май 2012 г. показа, че три четвърти от чехите подкрепят закона за регистрирано партньорство на еднополови двойки от 2006 г. 51 са процентите, подкрепящи еднополовите бракове, но малко повече са тези, които не одобряват осиновяването от такива двойки.

В силно католическа Словакия законопроект, легализиращ еднополовите семейства, бе отхвърлен миналата година. Според премиера Робърт Фико той самият подкрепя идеята, но въпросът не бил „в дневния ред” на партията.

В Румъния хомосексуалността беше незаконна до преди десетилетие. Допитване от 2011 г. показа, че 73 процента от гражданите не искат да имат хомосексуален член в семейството си, а 45 процента не желаят и да работят с гей хора. Въпреки това в Букурещ редовно се провеждат гей паради вече 9 години.

„Ситуацията на ЛГБТ хората се подобри през последните две десетилетия, но по-слабо от очакваното. В региона тя оставя сред най-лошите в Европа”, заявява Владимирас Симонко, литовски гей активист.

В Латвийската конституция нямаше полово ограничение за брака до 2005 г., когато такова бе въведено за първи път.

Междувременно в Русия, където хомосексуалността бе декриминализирана през 1993 г. и считана за психично разстройство до 1999 г., понастоящем тече обратен процес, като наскоро на първо четене в Държавната дума с голямо мнозинство бе приет законопроект, определящ като административно наказание всяка публична реч, която отразява позитивно нехетеросексуалните хора пред непълнолетни.

В България законопроект за легализиране на небракуваните двойки чрез правния институт на т.нар. фактическо съпружеско съжителство бе представен през 2008 г. Това бе основата на сегашния нов Семеен кодекс. Законопроектът обаче включваше единствено разнополовите двойки. След бурна реакция против легализирането на небрачните съжителства от страна на протестантски групи и православната църква, текстовете, легализиращи фактическите съжителства, бяха отхвърлени със значително мнозинство. Въпреки немалкото медийно внимание към гледната точка на гей активистите, възможността за регулиране на отношенията на еднополови двойки бе обсъдена от депутатите бегло и с подчертано хомофобски настроения.

В страните от бившия Източен блок, под влиянието на Съветския съюз хомосексуалността бе считана предимно за упадъчно буржоазно явление от капиталистическите републики. Белязаната от марксизъм-ленинизма психиатрия пък бе оформила патологичен модел на хомосексуалността и транссексуалността, определяни като парафилии, без ясно артикулирана нозология. Тези идеи все още се преподават в редица български висши учебни заведения, сред които и Медицинския университет в София.

Gama News
Следвай ни:

Gama News

GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.
Gama News
Следвай ни:
GamaNews.bg е българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора.

6 коментара

 1. Много интересна статия. Не успях обаче да разбера какво означава „парафилии без ясно артикулирана нозология“ 🙂

 2. @ barbalq4o: „Парафилии“ в медицината и в частност – психиатрията, както и в клиничната психология, се наричат така наречените „полови отклонения“ – състояния, които формално не са психични разстройства, но фактически са включени в класификациите на заболяванията като такива. Такива са педофилията, зоофилията, некрофилията и др. Преди хомосексуалността беше също в този „списък“, но вече не е. Тоест тя е била категоризирана като психично разстройство и формално е имало основание да се правят опити да бъде „лекувана“, а върху хората с такива състояния е тегнело двойно клеймо – веднъж като социални девианти, втори път като психично болни.

  Нозологията е дял от медицината, който отговаря на въпроси като това какво е болест, с какво се отличава от здравето, какви са причините и механизмите за развитието на болестта, и др. „Без ясно артикулирана нозология“ означава, че хомосексуалността е категоризирана като психично заболяване (парафилия), без фактически да има обективни критерии за причините тя да бъде категоризирана по този начин. В крайна сметка аргументите на специалистите, подкрепящи патологичния модел, рано или късно най-често опират до телеологичното обяснение, че хората са „предназначени“ да бъдат от различни полове, заради размножаването. Тук обаче с тази телеология опираме до един дълбок проблем на философията на науката – от къде на къде можем да твърдим предназначение, след като самата еволюция е допуснала това състояние.

  И да не забравяме – „болест“ и „здраве“ не са обективни понятия, а човешки категории; определения, които човекът според свои критерии приписва на определени състояния. Фактически повечето болести в исторически план са възниквали естествено, сиреч без човешка намеса.

  Съвременната наука отхвърля телеологичния аргумент, когато е даден сам по себе си или късогледо – без да се съобрази, по какви причини (не замисъл или предназначение!) все пак това състояние може да е „оцеляло“ през цедката на еволюцията. В „предназначението“ или замисъла днес вярват предимно представящите се за учени креационисти. Но те не са действително учени, дори да имат титли; повечето от тях са просто религиозни пропагандатори.

 3. Как може да се премахнат тези идеи от изостаналите ни университети?

 4. @ student: Това зависи само и единствено от преподавателите. Те избират и преценяват какво и как да преподават. Според мен неправителственият сектор трябва да инициира диалог. И тук не говоря само за правозащитниците, но и за професионалните сдружения на специалисти, като Дружество на психолозите в България или Българска психиатрична асоциация. Те БИ ТРЯБВАЛО да имат политики свързани с висшето образование (но не мисля, че имат).

  От друга страна българските книгоиздатели трябва да започнат да издават съвременна, актуална научна литература. Най-модерният учебник по обща психология в България е на Сиймън и Кенрик, издание на Нов български университет. Той е писан през 1992 г. Смятай къде сме ние…

  Нещо повече – сред българските учени е популяризирана още през 80-те години тезата, че депалотологизирането на хомосексуалността от Американската психиатрична асоциация (АПА) и Световната здравна организация (СЗО) е резултат от ПОЛИТИЧЕСКО решение и натиск от страна на гей активистите. Това е несъстоятелно твърдение, лишено от доказателства. В началото на 70-те в САЩ диалогът между гей активистите и психиатрите действително беше ИНИЦИИРАН посредством агресивна кампания на първите, но това не означава, че решението за депатологизация не е направено на научна основа. Напротив, научната основа, на която се базира това решение, е добре документирана, а депатологизацията следва новата логика във психопатологията, която АПА въвежда с третата ревизия на своя Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства, а именно: психично разстройство е състояние, водещо до инвалидизация, неспособност за пълноценно функциониране в обществото; хомосексуалността не води до такова нещо, следователно няма място в психиатричната номенклатура.

  В България на практика няма българоезично издание, което описва това, освен може би едно-две непопулярни сред академиците изключения.

  • „Това е несъстоятелно твърдение, лишено от доказателства.“ – и за MKUltra твърдяха, че е просто теория на конспирацията, че няма доказателства, докато ЦРУ сами не си разсекретиха документите по програмата. Ще поживеем, ще видим. Обикновено където има пушек има и огън.

   „неспособност за пълноценно функциониране в обществото“ – психиатрията от самия си зародиш няма за цел да лекува, а да отстранява от обществото опасните за неговото функциониране индивиди. Тоест, тя е много повече политически инструмент (доста неудобни за властта хора са вкарвани по психиатриите), отколкото последна инстанция дали нещо е здравословно или не.

   „“болест” и “здраве” не са обективни понятия“
   За разлика от психиатрията, медицината доста точно дефинира „болест“ и ако имаш възпален далак, то това може да бъде демонстрирано с рентгенова снимка или кръвна проба. Психиатрията обаче няма точна дефиниция какво е болест и какво е психично здраве.

   • @ Коко: Всъщност документите не са секретни. Общото събрание на АПА е публично и случаят е добре документиран в исторически монографии. Решението е взето с гласуване на общото събрание, което гласуване е инициирано тъкмо от анти-гей настроените психоаналитици, които по-късно обвиняват АПА, че е взела решение по научен въпрос с гласуване… Смешно и жалко.

    Твърденията ти за “самия зародиш” на психиатрията са нелепи. Психиатрията е медицинска специалност и има доста точна дефиниция за това що е то психично разстройство. Чети тук: http://wp.me/P3LuJ-58

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Анти-спам ключ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.